Fakultet političkih znanosti uvodi program za obavještajce

Autor: Mirko Mlakar , 23. studeni 2008. u 20:00

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Marijan Benko jedan je od predavača

Alen Ostojić, predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti, i Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prošloga su tjedna predstavili program stručnog usavršavanja, Menadžment sigurnosti. Cvrtila je izjavio da se ta edukacija održava na FPZ-u zato što je to jedina znanstveno-nastavna ustanova u Hrvatskoj koja razvija istraživanja na području sigurnosti. Edukacija od 80 sati imat će osam modula: globalna sigurnost i novi izazovi; gospodarstvo i sigurnost; ustroj i ovlasti sustava sigurnosti Republike Hrvatske; menadžerska znanja i vještine u sigurnosti; odnosi s javnošću u kriznim stanjima; društveno odgovorno poslovanje i sigurnost; poslovna inteligencija; upravljanje rizicima.

Manji rizik
Program je namijenjen menadžerima sigurnosti u novčarskim, osiguravajućim i drugim tvrtkama, rukovoditeljima zaduženim za sigurnost u državnim institucijama, njihovim kolegama u javnim poduzećima i jedinicama lokalne (samo)uprave, te menadžmentu zaštitarskih poduzeća, konzultantima sigurnosti i projektantima sigurnosnih sustava. Ostojić je rekao da je isti interes javne i privatne sigurnosti iako su im nadležnosti različite te da se kvalitetnom sinergijom javnog i privatnog unapređuje opća sigurnost.“Program će se prilagođavati trendovima i novim tehnologijama kao alatima sigurnog poslovanja. Nastavu će držati nastavnici FPZ-a i najkvalitetniji praktičari, a među gostujućim predavačima bit će Marijan Benko, savjetnik ministra unutarnjih poslova i bivši glavni ravnatelj policije, te niz drugih stručnjaka iz vladinog sektora sigurnosti i uspješnih hrvatskih korporacija”, rekao nam je Ostojić, direktor Službe za integralnu sigurnost Croatia osiguranja. Ostojić je rekao da su za tečaj već pokazali veliki interes kompanije i javni sektor, uključujući obavještajnu zajednicu.

Domovinska sigurnost
Edukaciji namijenjenoj ljudima koji se već bave sigurnošću sljedeće bi se godine trebao pridružiti studij upravljanja sigurnošću. Ostojić je kazao da je “projekt Visoke škole za menadžment sigurnosti, jedine visokoškolske ustanove u kojoj će se školovati za aktivno upravljanje integralnim procesima sigurnosti, u završnoj fazi te se uskoro očekuje mišljenje Ministarstva znanosti”. Naš sugovornik kaže da u Hrvatskoj tradicija privatne sigurnosti počinje tek 1996. godine, pa i menadžersko obrazovanje kasni za onim u svijetu. “Stručni studiji menadžmenta sigurnosti u SAD-u posebice su dobili na značaju posljednjih godina uspostavom Ministarstva domovinske sigurnosti, a u zemljama EU nastava iz menadžmenta sigurnosti pretežito je poslijediplomska. Europska unija u svojim temeljnim dokumentima naglašava potrebu jačanja civilnih aspekata upravljanja sigurnošću. NATO također potiče stvaranje stručnih ustanova upravljanja sigurnošću te podržava članice ili kandidate da ustroje i nacionalni sustav obrazovanja sigurnosnih kadrova”, kaže Ostojić. Edukacija koju organiziraju FPZ-ov Centar za sigurnosne studije i udruga menadžera sigurnosti trebao bi krenuti u siječnju 2009. Tečaj stoji 10.000 kuna (članovi UHMS-a imaju 15 posto popusta), a polaznici će nakon nastave i studijskog putovanja polagati završni test na temelju čega će se dobivati certifikat.Profesor Cvrtila izjavio je da je FPZ o svome prvom projektu cjeloživotnog obrazovanja već razgovarao s Fakultetom političkih znanosti u Sarajevu i Beogradu, a uskoro bi o programu mogli razgovarati u Skoplju i Podgorici. Dakle, to bi bio svojevrsni FPZ-ov regionalni izvozni proizvod. Kako nam je rekao dekan Cvrtila, na inicijativu iz Vlade, planira se studij nacionalne sigurnosti i obrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close