Evo zašto analitičari RBA misle da je tjedan iza nas bio uzbudljiv

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2012. u 12:19
Ilustracija

Analitičari Raiffeisen banke objavili su tjednu analizu u kojoj kažu kako je tjedan iza nas bio prepun zanimljivih događaja.

Analitičari Raiffeisen banke objavili su tjednu analizu u kojoj kažu kako je tjedan iza nas bio prepun zanimljivih događaja. Njihovu analizu prenosimo u cijelosti bez izmjena:

Tjedan za nama bio je razmjerno uzbudljiv na svjetskim tržištima uz mnoštvo događanja. Opće raspoloženje bismo mogli ocijeniti optimističnim, što se odrazilo na tjedni pad cijena sigurnih utočišta. Na početku tjedna optimizam su podržale pozitivne ekonomske objave u SAD-u u vidu značajnog rasta broja izdanih građevinskih dozvola i sklopljenih ugovora za izgradnju novih stambenih objekata.

Iako je krajem tjedna optimizam malo splasnuo zbog vijesti o rastu broja novih zahtjeva za naknade nezaposlenima, učinak je bio ograničen s obzirom da je ovim rastom tek neutraliziran pad zahtjeva iz rethodnog tjedna pa je četverotjedni prosjek doživio tek blagi rast. Ipak, i ovi podaci pokazuju da oporavak tržišta rada u SAD-u još uvijek izostaje. Nadalje, to daje potporu mjerama monetarnog
popuštanja Fed-a unatoč ubrzanju inflacije na 2% na godišnjoj razini, koja je i dalje unutar ciljanih granica Fed-a, a i podaci o temeljnoj inflaciji (kad se isključe cijene energije i prehrane) govore o izostanku inflatornih pritisaka generiranih potražnjom (temeljna inflacija iznosila je tek 0,1% godišnje).

Vijest o zadržavanju rejtinga Španjolske na investicijskoj razini od strane rejting agencije Moody’s potaknula je rast španjolskih obveznica i spuštanje desetogodišnjeg prinosa na najniže razine od travnja (5,39%). Italija je uspješno plasirala četverogodišnje inflacijom korigirane obveznice namijenjene sektoru stanovništva pri čemu su pristigle ponude za više od dva puta premašile iznos izdanja. Ovo je
bila već treća ovakva aukcija u Italiji koja je početkom godine odlučila ponuditi državne obveznice stanovništvu (među najvišim štedišama u Europi), nakon što su se troškovi i uvjeti financiranja pogoršali. Na samom kraju tjedna dobre vijesti  su stigle i sa summita EU čelnika u Bruxelessu, koji su dogovorili usvajanje zakonske regulative kojom će ESB iduće godine postati glavno supervizijsko tijelo za sve banke u euro sustavu. Time će se sredstva iz paketa pomoći biti dostupna bankama izravno te neće predstavljati teret za javni dug država.

Na domaćem tržištu obveznica u prošlom tjednu nije bilo značajnijih promjena. Cijene su i dalje nastavile blago rasti, no pri trenutnim visokim cijenama potražnja više nije tako izražena. Primjetno je bilo preslagivanje portfelja iz duljih u kraća dospijeća. I hrvatske su euroobveznice razmjerno skupe uz prinose na najdulja dospijeća tek malo iznad 4% što je niže od primjerice španjolskih desetogodišnjih
prinosa. Petogodišnji USD CDS spustio se na 235 baznih bodova, najnižu razinu od travnja 2011. Uz skromno dospijeće trezorskih zapisa (189 milijuna kuna i 10,2 milijuna eura) aukcija Ministarstva financija očekivano nije održana.

Očekivanja za ovaj tjedan

Dospijeće trezorskih zapisa u tjednu pred nama gotovo je zanemarivo pa ne očekujemo aukciju. U razdoblju pred nama veća dospijeća trezoraca na rasporedu su zadnji utorak u listopadu i na kraju studenog pa očekujemo da će nešto veći fokus investitora biti na tržištu obveznica. Ipak, treba napomenuti da su cijene domaćih obveznica na visokim razinama po kojima se mnogim investitorima ne isplati ulaziti u pozicije, što će se očitovati kroz slabije volumene trgovanja. S druge strane, obzirom na nedostatak mogućnosti ulaganja, ne očekujemo niti izraženije pritiske na prodaju obveznica.

Komentirajte prvi

New Report

Close