Evo tko će negodovati zbog promjena u Zakonu o PDV-u

Autor: Filip Jelić , 12. lipanj 2013. u 11:42
Goran Kovačić/Večernji list/PIXSELL

S obzirom da je proteklih dana na sjednici Vlade prihvaćen konačni prijedlog Zakona o PDV-u, upoznajemo vas s najvažnijim promjenama.

Do sada smo u nekoliko navrata pisali o eventualnim promjenama koje će u sustavu poreza na dodanu vrijednost nastati sa danom stupanja u Europsku uniju. Spominjali smo promjene vezane uz uvoz i izvoz te promjene u samoj terminologiji vezanoj uz teritorijalna područja Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja. S obzirom da je proteklih dana na sjednici Vlade prihvaćen konačni prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost kroz ovaj članak upoznati ćemo vas sa najvažnijim promjenama.

Poreznim obveznikom u punom smislu smatra se poduzetnik koji ostvaruje promete u visini iznad 230.000,00 kuna („po sili Zakona“) te poduzetnik koji dobrovoljno podnese zahtjev za ulazak u sustav PDV-a. No, od 01.07.2013. navedenim osobama pridružit će se i sve ostale osobe uključujući i građane, ministarstva te ustanove koje stječu (dosadašnji uvoz sa područja Europske unije) ili isporučuju (dosadašnji izvoz u zemlje Europske unije) nova (ovisno o isteku roka ili broju prijeđenih kilometara) prijevozna sredstva. Takve osobe nazivaju se povremenim poreznim obveznikom. Sukladno navedenome, fizička osoba građanin koja je kupila novi automobil u Francuskoj bit će obvezna platiti PDV u Hrvatskoj na stjecanje automobila. Registracija takvog automobila neće se moći izvršiti dok porezni obveznik sam ne podnese Poreznoj upravi prijavu za stjecanje novog automobila. Rok za podnošenje prijave je 10 dana od dana stjecanja. Poduzetnici koji inače nisu porezni obveznici imati će obvezu obračunavanja PDV-a na stjecanje dobara kada prijeđu prag stjecanja, tj. kada steknu dobra u vrijednosti većoj od 77.000,00 kuna.

Porezne stope uglavnom se neće mijenjati. Opća stopa PDV-a i dalje ostaje 25% dok snižene stope iznose 10% i 5%. Promjene se odnose na dnevne novine koje će se oporezivati stopom od 5% umjesto dosadašnjom stopom od 10% te na ulaznice za koncerte, časopise za kulturu i umjetnost te smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma koji će se oporezivati stopom od 10%.

Zbog promjena u Zakonu zasigurno će negodovati glumci, pjevači te ostali slobodni umjetnici, ali i vjerske zajednice i branitelji. Njima se ukida oslobođenje plaćanja PDV-a. Samostalni umjetnici su dosada uplaćivali samo porez i prirez od honorara te nisu bili obvezni voditi poslovne knjige, a vjerske zajednice i branitelji nisu imali obvezu plaćanja PDV- a pri uvozu.

Od 01.07. povrat PDV-a obračunatog na stjecanje dobara iz zemalja članica Europske unije ostvarit će se u razdoblju obračuna, tj. obveza i pravo na povrat evidentirati će se na poreznoj prijavi samo kao obračunska kategorija. Do sada je PDV kod uvoza obračunavala Carinska uprava, a od 01.07. PDV će obračunavati sam stjecatelj te iznos obračunatog PDV-a istovremeno u poreznoj prijavi prikazati kao obvezu i pravo na povrat. Navedeno će bitno utjecati na novčani tok i likvidnost poduzeća. Prijava za stjecanje dobara i primljene usluge iz drugih država članica Europske unije podnositi će se do 20. dana u mjesecu koji slijedi po završetku obračunskog razdoblja.

Novost je i da će poduzetnici iz Hrvatske koji posluju na području Europske unije dobiti PDV identifikacijski broj koji će se sastojati od oznake HR i OIB-a. Na temelju tog broja poduzetnici će se upisivati u VIES bazu preko koje će države članice razmjenjivati podatke o poduzetnicima i njihovom poslovanju na zajedničkom tržištu te na taj način kontrolirati isporuke oslobođene od PDV-a.

Sigurno ste se ponekad zapitali zašto R1 račun na iznos od 5,00 kn mora sadržavati sve obvezne elemente kao i račun od 1.000.000,00 kn. Od 01.07. uvode se pojednostavljeni računi sa manje elemenata (uz uvjet da je iznos račune manji od 700,00 kn), a na temelju kojih će se opet ostvarivati pravo na priznavanje pretporeza. Novost je i da će obrtnici princip „blagajne“ moći primjenjivati do 31.12.2014. Nakon tog datuma PDV će se svima obračunavati prema izdanim računima.

Od 01.07. kod prijelaza u drugu državu članicu Europske unije više vas neće dočekati kontrola, a s poduzetnicima na zajedničkom tržištu moći ćete slobodno poslovati. Kako će funkcionirati provedba svega zamišljenog vidjeti ćemo za manje od mjesec dana.  

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum.

Komentirajte prvi

New Report

Close