Evo tko će sve zbog rasta BDP-a dobiti povišicu i kolika će ona biti

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2015. u 10:35
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Automatski će se aktivirati sporazumi o osnovici plaće kojima su se Vlada i 15-ak sindikata dogovorili da će osnovica automatski rasti za šest posto.

Potvrde li početkom prosinca detaljni podaci Državnog zavoda za statistiku da je realna stopa rasta BDP-a u trećem tromjesečju iznosila 2,8 posto, od 1. siječnja sljedeće godine učitelji, liječnici, policajci, socijalni radnici, administracija – ukupno 240.000 javnih, državnih i lokalnih službenika – dobit će povišicu od šest posto na osnovnu bruto plaću.

Naime, kako piše Jutarnji list, automatski će se aktivirati sporazumi o osnovici plaće kojima su se Vlada i 15-ak sindikata dogovorili da će osnovica automatski rasti za šest posto – s 5.108,84 kune na 5.415,37 kuna – kad podaci Državnog zavoda za statistiku pokažu da je BDP prosječno rastao za dva ili više posto tijekom dva uzastopna kvartala.

Budući da je u drugom kvartalu ove godine rast iznosio 1,2 posto, a u trećem, prema jučer objavljenim preliminarnim podacima DZS-a, 2,8 posto, prosjek ta dva uzastopna mjeseca iznosi – točno dva posto.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Osobno bi jedino povećao plaće tetama u javnim wc-ovima i nigdje više.

Pre strašno! Smanjiti javni sektor i uvesti plaće prema rezultatima rada! Za 80% njih to bi značilo smanjejje plaće od 20-50% što je i dalje previše za njihov (ne)rad!


Treba se držati potpisanog i isplatiti povišice.

Tako je , treba se držati potpisanog bez obzira tko je potpisao.

Ali istovremeno treba i smanjiti Javni sektor za bar 30 %.

Realni sektor je toliko opterečen s porezima (najvećim na svjetu) da nije u stanju hraniti toliki Javni sektor na Državnim Jaslama.

Treba se držati potpisanog i isplatiti povišice.
To će još više potaknuti potrošnju i ubrzati rast BDPa.

New Report

Close