Evo što će se dogoditi ako ne platite kaznu za prometni prekršaj

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2019. u 08:28
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Uvijek zakonodavac propisuje određeni raspon visine kazne. .

Čak 3160 prekršitelja evidentirano je na cestama u samo pet dana otkako su na snazi nove, strože kazne.

"Najviše je prekršaja brzine, kao i inače, oko 30 posto. Interesantno da je sljedeći po broju prekršaja – nevezanje sigurnosnim pojasom. To inače nije bio takav postotak – veći od 20 posto. Ali to je samo na tragu onoga što tražimo – da se sankcioniraju prekršaji zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće", rekao je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa za RTL vijesti.

"Uvijek zakonodavac propisuje određeni raspon visine kazne. I uvijek se sve te olakotne okolnosti trebaju uzeti u obzir. Jer postoji takozvano zakonsko ublažavanje kazni koje imaju cilj da se smanje kazne i uzmu u obzir osobne obiteljske prilike počinitelja, pogotovo ta socijalna kategorija", govori odvjetnikKrešimir Škarica.

Moguće je i plaćanje na rate. Ali nije moguće – ne platiti. Jer, Fina će pokušavati dvije godine ovršno naplatiti dug. Ako to ne uspije – kaznu je moguće odraditi radom za opće dobro ili boravkom u zatvoru. Nakon tri godine dug odlazi u zastaru. Ali, ta osoba više ne može voziti niti registrirati automobil. Pa će prekršitelji možda ipak razmisliti dvaput prije divljanja na cesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close