Evo koliko hektara koriste poljoprivredna gospodarstva u RH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2013. u 10:47
Thinkstock

Od ukupno korištene poljoprivredne površine, najveći dio odnosi se na oranice i vrtove koji sa 826 tisuće hektara u ukupno korištenoj površini imaju udio od 66 posto.

Poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj u ovoj su godini koristila 1,25 milijuna hektara poljoprivrednih površina, prethodni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. lipnja.

Od ukupno korištene poljoprivredne površine (1,25 milijuna hektara), najveći dio odnosi se na oranice i vrtove koji sa 826 tisuće hektara u ukupno korištenoj površini imaju udio od 66 posto.

Slijede trajni travnjaci na koje se odnosi 28 posto ili 345 tisuća hektara, a statističari pritom napominju kako se ta površina odnosi na stvarno korištenu površinu te procjenjuju da je površina veća jer više gospodarstava zajednički koristi državno zemljište za ispašu stoke.

Pod trajnim nasadima, koji uključuju voćnjake, vinograde, maslinike, rasadnike i košaračku vrbu, bilo je 79 tisuća hektara.

Statistički podaci o broju stoke pokazuju da je sa stanjem 1. lipnja bilo 12,6 milijuna komada peradi, svinja je bilo 1,09 milijuna, a goveda je registrirano 397 tisuća grla.

Iz DZS-a napominju kako su podaci za poljoprivredna gospodarstva prikupljeni su uz pomoć anketara metodom intervjua na odabranom stratificiranom uzorku. Uzorak za poljoprivredna gospodarstva izabran je iz Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava. U osnovni skup obuhvaćena su gospodarstva koja raspolažu s više od 0,40 ha poljoprivrednog zemljišta i više od 0,5 stočnih jedinica.

U metodološkim pojašnjenjima se napominje i kako je u uzorak odabrano oko 20.000 poljoprivrednih gospodarstava. Uzorkom je obuhvaćeno 98 posto korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica.

Komentirajte prvi

New Report

Close