Evo kako je uragan Sandy uzokovao pad cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2012. u 12:59
Ilustracija / SXC

Analitičari upozoravaju da će uragan vjerojatno prigušiti potrošnju nafte u SAD-u.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zatvaranja rafinerija na istočnoj obali SAD-a uoči udara uragana Sandy, što je smanjilo proizvodnju naftnih derivata u najvećem svjetskom potrošaču. Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu u minusu 1,04 dolara, spustivši se na 108,51 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 85,68 dolara.

Pedeset milijuna ljudi na potezu od srednjoatlantske regije SAD-a do Kanade naći će se na udaru uragana Sandy, za kojeg prognostičari upozoravaju da bi mogao biti najžešći od svih dosada zabilježenih u kopnenom dijelu SAD-a. Očekuje se da će pogoditi istočnu obalu SAD-a u utorak ujutro. Druga po veličini rafinerija u toj regiji počela je obustavjati proizvodnju a još su je tri smanjile zbog snažne oluje koja bi mogla donijeti poplave i prekinuti opskrbu električnom energijom u cijeloj zemlji.

Analitičari upozoravaju da će uragan vjerojatno prigušiti potrošnju nafte u SAD-u, s obzirom na prekid međugradskog i gradskog prometa i cestovnog prijevoza i otkazivanje letova u regiji. "Zbog smanjene prerade u rafinerijama vjerojatno će porasti zalihe sirove nafte, što možda trenutno pritišće cijene", nagađa Michael Creed iz melbournskog National Australia Banka. Uteg su bila i tržišta dionica, budući da su investitori usredotočeni na slabe poslovne rezultate kompanija, a oslabio je i euro, i to 0,3 posto prema dolaru.

"Danas očito prevladava nesklonost riziku", zaključuje Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka. "Nesklonost rizičnim ulaganjima jača na svim tržištima i ulagači se sve više fokusiraju na usporeni rast svjetskog gospodarstva", dodaje. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je na svojim internetskim stranicama objavila podatak da je cijena barela referentne košarice njene nafte u petak iznosila 106,37 dolara, što znači da je bila 54 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možda. Može biti , a ne mora. Ja očekujem veću potrošnju nafte po uraganu.
Cijene će opet gore.

New Report

Close