Europskih 56 mil. eura u Zagreb "dovoze" još 29 novih autobusa

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Modernizacija javnog prijevoza u devet gradova vrijedna je 314 
milijuna kuna, a kupljeno je dvjestotinjak novih vozila.

Grad Zagreb će iz fondova EU dobiti 55,8 milijuna kuna za nabavku 29 novih autobusa. Ugovor o tome su jučer u Zagrebu potpisali Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te direktorica ZET-a Ljuba Žgela.

Kako pojašnjavaju iz Grada, iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija financirano je 85 posto bespovratnog novca (44,6 milijuna kuna), a 15 posto je iz zagrebačkog gradskog proračuna. Navedeni ugovor drugi je po redu u okviru kojeg Ministarstvo dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljuju da će novi autobusi prometovati na linijama na kojima su dosad prometovali stari, a radi se o ukupno 17 linija na području Zagreba.

Butković je istaknuo da se po ovom modelu podijelilo ukupno 314 milijuna kuna za javni prijevoz u devet hrvatskih gradova. Ovim projektom nabavljeno je do sada diljem Hrvatske 187 novih autobusa, a s ovih 29 u Zagrebu završava taj projekt. Zagreb je ukupno dobio 44 autobusa, jer je uz ovih 29, još 2017. godine dobio njih 15.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve