Europski sud presudio: Hrvatska mora čistaču platiti 8.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2013. u 09:30
Guliver/Thinkstock

Sud je odredio nešto više od osam tisuća eura odštete Franku Perušku jer mu je Republika Hrvatska prekršila pravo na ‘pristup sudu’.

Franko Peruško, 62-godišnjak iz Pule otpušten je 3. kolovoza 2001. godine kao višak radne snage s radnog mjesta čistača u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Na tu odluku žalio se 20. kolovoza tadašnjem ministru Šimi Lučinu, no ovaj mu se nije očitovao u zakonskom roku od 30 dana, piše Novi list. Peruško podnio protiv MUP-a tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske, pokrenuvši istovremeno i građansku tužbu protiv MUP-a na Općinskom sudu u Puli. Pobijao je odluku o otkazu i tražio vraćanje na posao. Slučaj je na kraju završio na Upravnom sudu.

U međuvremenu se ipak oglasio ministar unutarnjih poslova, te je odbio Peruškovu žalbu, ali  mu je produžio otkazni rok i promijenio datum prestanka radnog odnosa. Peruško je povukao svoju tužbu upućenu Upravnom sudu, a uskoro i građansku tužbu. Ostala je tako 'aktivna' još samo tužba što ju je Upravnom sudu podnio 31. prosinca 2001. godine, ali je Upravni sud njegovo povlačenje ranijih tužbi protumačio kao definitivni odustanak od pravne borbe s MUP-om pa je i taj postupak obustavio. Peruško je u listopadu 2004. godine napisao požurnicu, a kako nije dobio odgovor obratio se za zaštitu svojih prava i Ustavnom sudu RH, piše list.

Europski sud za ljudska prava u Strasborugu donio nedavno presudu u Peruškovu korist.. Sud je odredio nešto više od osam tisuća eura odštete Franku Perušku jer mu je Republika Hrvatska prekršila pravo na 'pristup sudu'. 

Komentirajte prvi

New Report

Close