Europski sud pravde: Banke se može kazniti za dizanje kamata bez parametara

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2016. u 10:45
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

S obzirom na to da je hijerarhijski “jači” od hrvatskih, odluka je presedan za domeće pravosuđe koje se dosad, od suda do suda, različito postavljalo prema ovoj problematici, a ponekad su i na istom sudu donošeni različiti pravorijeci.

Europski sud pravde donio je rješenje prema kojem hrvatski sudovi mogu kažnjavati banke koje nisu jasno definirale parametre za izmjenu promjenjivih kamatnih stopa. S obzirom na to da je hijerarhijski “jači” od hrvatskih, odluka je presedan za domeće pravosuđe koje se dosad, od suda do suda, različito postavljalo prema ovoj problematici, a ponekad su i na istom sudu donošeni različiti pravorijeci, piše Večernji list.

Ironija je to veća što je upućivanje tzv. “prethodnog pitanja” stiglo od Prekršajnog suda u Bjelovaru na zahtjev PBZ-a, što je svojevrstan autogol banke. Europski je sud ustvrdio da kažnjavanje banaka na temelju nacionalnog prava nije u suprotnosti s direktivama EU.

– Ova odluka otvara put za kažnjavanje banaka na temelju prekršajnih prijava zbog neugovaranja parametara za promjenu kamatnih stopa. Usto je i Ustavni sud u svibnju odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti prekršajnih odredbi o tome – prokomentirao je saborski zastupnik Franka Goran Aleksić te dodao da dužnost pokretanja postupaka ima ponajprije HNB, a onda i inspekcije Ministarstva financija te DORH, a ne samo klijenti.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close