Europski novac za centar za koralje

Centar će biti na Zlarinu, a novac je osiguran i za projekte kanala Sv. Ante i Natura-Drniš/FOTOLIA Centar će biti na Zlarinu, a novac je osiguran i za projekte kanala Sv. Ante i Natura-Drniš/FOTOLIA

Za koraljarski centar Šibenik je dobio 13,3 milijuna kuna.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislava Petrica i župana Gorana Pauka potpisao je u utorak u Drnišu ugovor o dodjeli 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije.

Novac će dobiti tri projekta -  Hrvatski centar koralja Zlarin, druga faza projekta Turističke valorizacije kanala sv. Ante, te projekt Natura Drniš - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000. Za koraljarski centar Šibenik je dobio 13,3 milijuna kuna u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt obuhvaća obnovu i uređenje dviju kuća, Šare i Kažerma.

Kuća Kažerma postaje izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom s prikazom ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina, knjižnicu koja uključuje znanstvene radove ali i poeziju Vesne Parun.

Stalni postav će uključivati suvremene tehnologije poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura, audio vizualnih atrakcija, video-igrica. Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar. 

Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!