Europski farmaceuti mjere šećer u krvi i kolesterol te cijepe, no hrvatski liječnici i dalje protiv reformi

Autor: Marija Crnjak , 24. studeni 2015. u 08:41
Reforma ljekarništva provodi se i zbog unapređenja javnog zdravlja/D. Špehar/PIXSELL

Finska je izračunala da savjetovanje u ljekarnama može zdravstvu uštedjeti 965 mil. eura, a vrijednost savjeta u ljekarnama je milijardu eura na godinu.

Hrvatski ljekarnici do 2020. godine trebali bi pružati cijeli niz novih usluga, od kućnih posjeta i konzultacija o primjeni lijekova pa sve do mjerenja šećera u krvi i kolesterola te cijepljenja.

Riječ je o reformi europskoga ljekarništva koja se provodi dijelom zbog povećanja prihoda, ali i unapređenja javnog zdravlja, jačanja prevencije te smanjenja troškova javnog zdravstva. Primjeri europskih zemalja u kojima je reforma krenula već prije nekoliko godina, predstavljeni na prošlotjednom farmaceutskom forumu u Poreču, pokazuju naime da nove usluge u ljekarnama rasterećuju zdravstvene budžete i obiteljske liječnike, ali i pozitivno utječu na javno zdravlje. Finska je izračunala da savjetovanje u javnim ljekarnama može zdravstvu donijeti uštede od 965 milijuna eura, a novčana vrijednost smjernica i savjeta u ljekarnama iznosi gotovo milijardu eura na godinu.

U posljednje tri godine nove ljekarničke usluge za koje se plaća naknada razvijene su u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Portugalu i Norveškoj. Hrvatskoj ljekarničkoj komori predstoji nastavak pregovora o reformi, no na svojoj strani neće imati liječnike, koji se i dalje protive ideji da farmaceuti daju cjepiva. Iz Hrvatske liječničke komore poručuju da su protiv ideje o uvođenju i plaćanju dodatnih usluga u ljekarnama koje su vezane uz liječničku djelatnost.

"Strategija europskog ljekarništva ide prema tome da se valoriziraju neke postojeće usluge te uvedu nove koje će ljekarnama osigurati dodatne prihode. Od svih komora u članstvu Farmaceutske grupacije EU (PGEU)  očekuje se da pokušaju uvesti rješenja koja će ojačati ljekarništvo", pojašnjava Mate Portolan, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koja je pregovore s državom o novom modelu ugovaranja počela još 2013., no zasad bez uspjeha.

Novi model u ljekarništvo bi donio između 200 i 250 milijuna kuna godišnje, no europski farmaceuti ističu kako to ne može biti glavna teza u pregovorima. "Ne možete doći pred vladu i tražiti novac. Trebate ih uvjeriti da će nove ljekarničke usluge smanjiti troškove liječenja i povećati kvalitetu usluge. Iako je u teškom položaju, ovo je zlatno doba ljekarništva zbog niza okolnosti, od starenja stanovništva, duljeg životnog vijeka do porasta broja kroničnih bolesti", rekao je Dominique Jordan iz Međunarodne farmaceutske federacije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Smanjite im plaće i uvedite stimulaciju po učinku pa ćete vidjeti tko je za reforme, a tko ne!

Mah…..preskočite temu……. ne možemo mi ništa……niti se držati plaća po Kolektivnom ugovoru zajedno…
Evo, DRŽAVNE LJEKARNE , isplaćuju sebi ASTRONOMSKE PLAĆE……..katastrofa šta rade,…!
Državni novac teče…..teče..koga briga za pacijente..

New Report

Close