Europska komisija tuži Hrvatsku zbog vozačkih dozvola

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2017. u 09:26
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Europska komisija odlučila je uputiti Hrvatsku, Nizozemsku, Portugal i Švedsku Sudu Europske unije zbog neispravnog prenošenja propisa EU-a o vozačkim dozvolama (Direktiva 2006/126/EZ).

Kako je objavljeno na web stranici Europske komisije, utvrđeno je nekoliko nedostataka u prijenosu Direktive uključujući: neprovođenje usklađenih razdoblja valjanosti dozvola u Nizozemskoj, neuspjeh Portugala da osigura da jedna osoba ima samo jednu dozvolu te neuspjeh Švedske da pravilno prenese uvjete o zdravstvenoj podobnosti, posebno za vozače ovisne o alkoholu.

Uz to, Europska komisija odlučila je Sudu uputiti Hrvatsku zbog nepovezivanja s mrežom vozačkih dozvola EU-a (RESPER) kako se zahtijeva Direktivom 2006/126/EZ. Mrežom RESPER olakšava se međusobna suradnja država članica i osigurava da se dozvole izdaju u skladu s propisima EU-a. Razmjena informacija putem te mreže trebala je započeti 19. siječnja 2013.

Navode da je Komisija u listopadu 2015. pokrenula spomenute postupke zbog povrede propisa slanjem obrazloženog mišljenja predmetnim državama članicama u lipnju 2016. Budući da one još uvijek nisu ispunile svoje obveze u skladu s Direktivom 2006/126/EZ, Komisija je odlučila uputiti te predmete Sudu.

Pojašnjavaju da se direktivom 2006/126/EZ ažurira se Direktiva 91/439/EEZ o vozačkim dozvolama i uvode, među ostalim, nove kategorije vozačkih dozvola i usklađena razdoblja valjanosti vozačkih dozvola. Njome se također uspostavlja mreža za razmjenu informacija o vozačkim dozvolama (RESPER). Tim se propisima pridonosi smanjenju mogućnosti prijevare, jamči sloboda kretanja za vozače iz EU-a i povećava sigurnost prometa na europskim cestama (vidjeti IP/13/25 i MEMO/13/10 od 18. siječnja 2013.).

Upotreba mreže Resper pomaže državama članicama osigurati da osoba nema više od jedne dozvole. To je potrebno kako bi se osiguralo da vozači voze samo vozila onih kategorija za koje su osposobljeni i ovlašteni. Time se pridonosi ostvarenju jednog od ključnih ciljeva Direktive, a to je poboljšanje sigurnosti prometa na cestama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja mrzim Europsku komisiju!

New Report

Close