Europska komisija priznala Sloveniji pravo na slavonski kulen i varaždinsko zelje

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2017. u 08:17
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Odluka Europske komisije znači da će i slovenski proizvođači slavonski kulen moći proizvoditi još pet godina, a slovensko sjeme varaždinskog zelja moći će stavljati na tržište bez vremenskog ograničenja.

Europska komisija prihvatila je slovenski prigovor u hrvatskom postupku registracije varaždinskog zelja i slavonskog kulena kao autohtonih hrvatskih proizvoda na razini Europske unije, izvijestila je Slovenska tiskovna agencija, pozivajući se na neimenovane izvore slovenskog ministarstva poljoprivrede, piše Večernji list.

Odluka Europske komisije, koja će stupiti na snagu objavom u službenom listu EU, podrazumijeva da će i slovenski proizvođači slavonski kulen moći proizvoditi još pet godina, a slovensko sjeme varaždinskog zelja, i to pod nazivom varaždinsko 2 i varaždinsko 3, moći će stavljati na tržište bez vremenskog ograničenja.

Slovenska strana nije se protivila hrvatskoj zaštiti slavonskog kulena i varaždinskog zelja, ali je u postupku inzistirala na zaštiti svojih proizvođača, na sličan način na koji je i Hrvatska zaštitila istarske proizvođače terana, i to godinama nakon što je Slovenija zaštitila autohtonost svog terana.  Slovenska strana također se pozvala na činjenicu da ove proizvode – slavonski kulen i varaždinsko zelje – proizvode i slovenski proizvođači po svojoj recepturi, smatrajući da bi proizvođačima koji prodaju varaždinsko zelje za kiseljenje podrijetlom iz Slovenije te mesoprerađivačima koji proizvode kulen trebalo osigurati prijelazno razdoblje za prilagodbu na europsku zaštitu tih artikala. Hrvatska se tome protivila. 

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kako se pravi kulen ne može napraviti u dalmaciji ili zagorju zbog drugačije klime tako pravi pršut ne može u slavoniji jednostavno klima ne dozvoljava . Ne može biti ista kvaliteta aroma ni tvrdoća i vlažnost u proizvodu . Ali glumci glume da prave autohtone proizvode . Ne, ne prave ih nego ih kopiraju zato što ih proizvode u umjetno stvorenim uvjetima u razno raznim komorama i tunelima za propuh ali to nije to. Tako da će kroz određeni period kupci prepoznati prave kvalitetne autohtone proizvode . Primjer hrvatska Vegeta i srpska Aleva po izgledu mogu biti jedno te isto ali po okusu i aromi su nebo i zemlja razlike naravno Vegeta je bolja …

Romel, 08.10.2017. u 12:29
Slovenska strana je u postupku inzistirala na zaštiti svojih proizvođača

Braniti i štititi svoje.
Nikad mi to nećemo pojmiti.

Ne znam zašto se netko čudi?
Kao prvo Slovenci su dokazana ga.mad.

Kao drugo Europska unija je dala Savudrijsku valu (hrvatski teritorij) Slovencima.

Ako je pitanje tko ima koliko mora, onda Italija ima puno više mora nego Hrvatska pa neka im oni daju slobodni prolaz do SM-a.

Sve to kiselo zelje je izraslo u glavama EU birokracije. Slovenci su zaštitili kranjsku kobasu samo za to da ista prava dobiju za ajvar,kulen,v.kupus i još mnogo drugih proizvoda, koje oni proizvode po uzoru na izvorne balkanske namirnice. Isto će to učiniti i sa srpskim pasuljem i dalmatinskim pršutom. A pošto je teško ustanoviti koja je pčela slovenska (kranjska čebela) pod udar će doći i pčele Bosanke,Hrvatice,a i Srpkinje! Sudbina medvjeda je odavno zapečaćena,- svi su oni danas Slovenci Suljo Suljič i Huso Husič! Isto tako i magarci samo se nazivaju osli kao dubrovački osao!

New Report

Close