Europska komisija prijavila Hrvatsku zbog hipotekarnih kredita

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2017. u 09:01
Foto: Thinkstock

Cilj je te direktive da se potrošačima pružaju jasnije informacije nakon uvođenja Europskog standardiziranog informativnog obrasca.

Europska komisija prijavila je Hrvatsku Sudu EU jer nije u svoje zakonodavstvo prenijela direktivu o hipotekarnim kreditima. Tom se direktivom žele poboljšati mjere zaštite potrošača uvođenjem odgovornog postupanja pri davanju zajmova kako bi se izbjeglo ponavljanje krize s napuhavanjem balona na tržištu nekretnina. Prijava Sudu treći je korak u proceduri kažnjavanja država koje ne prenose ili ne provode zakone EU i u krajnjoj fazi može rezultirati novčanim kaznama.

Kako piše Večernji list, direktiva o hipotekarnim kreditima donesena je u veljači 2014., a rok za prenošenje u zakonodavstvo istekao je 21. ožujka 2016. Kako pojašnjavaju u Komisiji, cilj je te direktive da se potrošačima pružaju jasnije informacije nakon uvođenja Europskog standardiziranog informativnog obrasca (ESIS), što će zajmoprimcima omogućiti da bolje razumiju rizike povezane s hipotekarnim ugovorom te da uspoređuju ponude i traže najbolji kreditni proizvod uz najpovoljnije uvjete.

Komentirajte prvi

New Report

Close