Europska komisija ne priznaje tužbu banaka zbog konverzije

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2016. u 09:38
Foto: Thinkstock

Europska komisija takve ugovore ne priznaje za svoje članice.

Iako je stisnula Hrvatsku da pronađe rješenje s bankama oko konverzije, Europska komisija smatra da tužba banke Unicredit na arbitražnom sudu u Washingtonu nema težinu, javljaju 24 sata.

 – Arbitražni sud ne bi sebe trebao smatrati nadležnim za te ugovore, te u skladu s tim ne bi trebalo biti nikakvih naknada – odgovorili su na upit 24sata iz hrvatskog predstavništva Europske komisije. Unicredit Austrija je tužio Hrvatsku i traži navodno više od tri milijardi kuna odštete zbog konverzije kredita u francima. Osnova za njihovu tužbu je međusobni ugovor o zaštiti ulaganja između Austrije i Hrvatske. Europska komisija takve ugovore ne priznaje za svoje članice.

– Komisija sustavno i kontinuirano upozorava da bilateralni ugovori između država članica EU nisu u skladu s pravom EU. U lipnju 2015. EK je pokrenula postupke protiv pet država članica, Austrije, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke i Češke, tražeći da takve ugovore raskinu – kažu u EK. Već postoje presude arbitražnog suda u Washingtonu na temelju bilateralnih ugovora dvije članice. Iako su tužitelji dobili spor protiv država, Europska komisija je sve poništila i tražila povrat novca baš jer ne priznaje međusobne ugovore, nego samo zajedničko, europsko pravo. Vlada je inače u srijedu poslala Europskoj komisiji svoj stav oko konverzije. Ministar financija Zdravko Marić danima je ponavljao kako ne može ništa komentirati o sadržaju pisma koje pišu Europskoj komisiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close