Europska kartica zdravstvenog osiguranja neće vam pomoći u ovim situacijama

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2017. u 13:20
Foto: PR

Ona nije jamstvo za besplatnu uslugu, budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju.

Zbog većeg rizika od nezgode prilikom putovanja na odmor,  poput odlaska na skijanje, preporuča se ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja koje uz povoljnu naknadu omogućuje više različitih pokrića kao što su; bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, liječenje u javnim i privatnim ustanovama, prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode, bolesti ili smrtnog slučaja, trošak prijevoza od strane službi za spašavanje itd.

Također prednost putnog zdravstvenog osiguranja očituje se i u pokriću medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala u punom iznosu bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se usluga pruža.

Putno zdravstveno osiguranje pruža zaista širok spektar pokrića u zemljama diljem svijeta, a moguće ga je ugovoriti i na kratak period. Svako društvo za osiguranje za sebe nudi i dodatne usluge koje su uključene u pokriće kod putnog osiguranja kao npr. pronalaženje najbliže zdravstvene ustanove bez obzira radi li se o javnoj ili privatnoj, zatim pomoć kod prevladavanja jezičnih barijera, kao i upute o mjerama u slučaju krađe, gubitka isprava ili kreditnih kartica.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koja se besplatno ugovara u Hrvatskom zavodu za zdravstvenog osiguranje. Temeljem te iskaznice osiguranici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Ipak, Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju iz razloga jer pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja prilikom ozljeda na skijanju ili troškove prijevoza ozlijeđenog pacijenta u domovinu. Također, nije jamstvo za besplatnu uslugu, budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju. Tako će u drugoj zemlji osiguranik HZZO-a možda morati platiti usluge koje su u Hrvatskoj besplatne.

„S obzirom na to da je započela sezona zimskih odmora tijekom koje veliki broj naših građana putuje na skijalištima diljem Europe, važno je građane informirati o prednostima i nužnosti putnog zdravstvenog te koje rizike pokriva osnovno zdravstveno osiguranje Europske kartice za zdravstveno osiguranje, a koje ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja kod nekog od društava za osiguranje. Upravo ugovaranjem putnog zdravstvenom osiguranja prije putovanja osiguravamo se od nepredvidivih troškova i neugodnosti koje se mogu dogoditi za vrijeme putovanja. Stoga je važno naglasiti kako posjedovanje Europske zdravstvene iskaznice ne isključuje potrebu za ugovaranjem proizvoda putnog zdravstvenog osiguranja, već suprotno, ova dva proizvoda međusobno se dopunjuju s obzirom da putno zdravstveno osiguranje pruža širok spektar osigurateljnih pokrića o kojima je važno voditi brigu prilikom planiranja puta u inozemstvo“, naglasio je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close