EU ulaže u sigurnost zračne plovidbe iznad Hrvatske

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2016. u 22:00
HKZP svake godine investira oko 100 mil. kuna

Projekt pokrivanja ruta iznad jugoistočne Europe vrijedan je 138 milijuna kuna, uz 80% europskih potpora.

Europska unija odobrila je Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) sufinanciranje osam projekata iz zračnog prometa ukupne vrijednosti 138 milijuna kuna koje će sufinancirati s 85 posto iznosa.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u petak u HKZP-u, projekti će biti sufinancirani sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), za dodatna ulaganja u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture. Dragan Bilać, direktor HKZP-a, je istaknu da će se realizacijom odobrenih projekata povećati razina sigurnosti zračnog prometa i omogućiti pružanje kvalitetnije usluge zračnim prijevoznicima.  

"HKZP svake godine investira oko 100 milijuna kuna u modernizaciju sustava kontrole prometa, tako da će nam ovo sufinanciranje uvelike smanjiti troškove", kazao je Bilać. Iz HKZP pojašnjavaju da je riječ o projektima tehničko-tehnološke prirode od kojih je jedan od najznačajniji implementacija sustava A-SMGCS u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, vrijedan 4,38 milijuna eura, koji aerodromska kontrola zračnog prometa koristi za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na zemlji. Bilić ističe da je taj sustav nužan zbog nove prometne situacije na području MZL Zagreb nastale izgradnjom novog putničkog terminala s novim manevarskim površinama i novom stajankom.

Novi sustav nadzora  trebao bi proraditi početkom 2018. Važan je i projekt "SEAFRA H24" vrijedan milijun eura, a odnosi se na uspostavu zračnog prostora bez ruta u prekorgraničnom prometu susjednih država: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Uspostava prostora bez ruta, kako je kazao Bilać, zrakoplovnim kompanijama donosi uštede u potrošnji goriva, skraćenje vremena preleta i smanjenje emisije stakleničkih plinova. HKZP ima 720 zaposlenih i godišnje obavi oko 600.000 operacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close