EU-u procjena štete u Gorskom kotaru u roku od 10 tjedana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2014. u 08:29
Goran Kovacic/PIXSELL

Pusić se sastala s predstavnicima državne uprave zaduženima za procjenu štete od snijega i leda u nevremenu koje je početkom mjeseca pogodilo Gorski kotar.

Hrvatska će u roku od najviše deset tjedana poslati Europskoj uniji procjenu štete od nevremena u Gorskom kotaru i ako zadovolji kriterije kvalificirat će se za pomoć iz europskih fondova, izjavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić se sastala s predstavnicima državne uprave zaduženima za procjenu štete od snijega i leda u nevremenu koje je početkom mjeseca pogodilo Gorski kotar.

Hrvatska elektroprivreda na 50 milijuna kuna procijenila je štetu na električnim vodovima, dalekovodima i stupovima u tom brdskom dijelu Hrvatske u kojem je proglašena elementarna nepogoda.

"Procjenu bi trebali podnijeti u roku od najkasnije deset tjedana i, ako udovolji kriterijima, kvalificiramo se za pomoć Gorskom kotaru iz europskih sredstva", rekla je Pusić novinarima uoči sastanka.

Prema europskim pravilima, zemlja članica ima deset tjedana od elementarne nepogode do podnošenja zahtjeva za naknadu štete Europskom fondu solidarnosti.

U snježnom nevremenu i ledenoj kiši stradala je uglavnom državna imovina, električna mreža HEP-a i šume u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Nakon što su bile zatvorene nekoliko dana, ponovno su otvorene sve škole u Gorskom kotaru, osim u Čabru, a normalizirana je opskrba vodom i strujom koju dio stanovnika dobiva pomoću agregata.

Komentirajte prvi

New Report

Close