EU traži više ekovozila

Autor: Darko Bičak , 25. listopad 2018. u 22:00
Poseban fokus stavljen je na pitanje nabave vozila javnog prijevoza/Borna Filić/PIXSELL

Javni prijevoz je odgovoran za čak 60 posto ukupnih onečišćenja u prometu.

Europski parlament u četvrtak je podržao prijedlog izmjena Direktive o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu.

Izvješće je pred parlamentom u srijedu predstavio Andrzej Grzyb iz Europske pučke stranke u ime Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. 

Poseban fokus stavljen je na pitanje nabave vozila javnog prijevoza. Izvjestitelj Grzyb naglasio je kako je javni prijevoz zaslužan za 60 posto onečišćenja u prometu.

U izvješću je istaknuto kako javna ulaganja u čista vozila mogu imati izravan učinak na čisti zrak za građane, čime se može riješiti dugotrajne probleme onečišćenja zraka i emisija stakleničkih plinova iz cestovnog prijevoza.

Grzyb se u svom prijedlogu zalaže za udio od 75 posto čistih vozila u javnom prijevozu, ali se uz pogon na električnu energiju zalaže i za korištenje biogoriva. 

"Razgovarali smo s brojnim lokalnim tijelima u Talinu i drugdje. Pitali su nas je li važnije kupiti jedan električni autobus ili renovirati deset starijih koji imaju dizel motore?  Mislim da ćemo ostvariti puno bolje rezultate ako se odlučimo na obnovu voznog parka. Na taj će način Direktiva ostvariti svoj želje učinak", rekao  je Grzyb.

  Izvjestitelj očekuje kako pravila o kupnji čistih vozila neće stvoriti dodatna financijska opterećenja niti dovesti do eksternalizacije troškova kroz više cijene karata, više lokalne poreze ili smanjenje usluga javnog prijevoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close