EU smanjila potrošnju energije, ostvaruje se plan 20/20/20

Autor: Ante Pavić , 10. listopad 2014. u 17:25
I Hrvatska bi mogla doseći ciljeve do 2020./FOTOLIA

Hrvatska ima dobre zakonske okvire za provedbu energetske učinkovitosti, ali je problem u njihovoj provedbi, kažu stručnjaci.

Zahvaljujući mjerama energetske učinkovitosti, 11 država Europske unije je 2011. godine prvi put uštedjelo više energije nego je cijela Europa potrošila goriva za vlastite energetske potrebe, pokazuju tek objavljeni podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

 

360mlrd.

dolara uloženo je 2012. u energetsku učinkovitost u svijetu

"Uštede u 11 promatranih zemalja EU prvi put su efikasno premašile ukupnu potražnju za gorivima na europskom kontinentu", stoji u zaključcima Izvješća o tržištu energetske učinkovitosti 2014." (EEMR 2014.) u kojem nema Hrvatske. Promatranih 18 zemalja svijeta uštedjelo je 2011. godine ekvivalent od 1,3 milijarde tona nafte (Mtoe), što prelazi potrošnju iz svakog pojedinog izvora energije na svijetu te prelazi ukupnu finalnu potrošnju iz svih izvora energije EU i Azije, isključujući Kinu. To je ujedno 80 posto finalne potrošnje Kine i 87 posto potrošnje SAD-a kao najvećih potrošača energije u svijetu. 

Uložena sredstva
Procjenjuje se da je u energetsku učinkovitost na globalnoj razini 2012. godine uloženo između 310 i 360 milijardi američkih dolara, što je više nego ulaganje u obnovljive izvore električne energije ili električne centrale na ugljen, plin i naftu u svijetu. Suma čini i polovinu ukupne sume uloženu u istraživanje izvora nafte i plina. Najveća poboljšanja u energetskoj učinkovitosti zabilježeni su među kućanstvima u kojima je potražnja za energijom pala pet posto u odnosu na 2001. godinu. 
 

Pitanje Hrvatske
Takva ušteda rezultat je poboljšanjima u sustavu grijanja kućanstava, rasvjeti i izolaciji zgrada, što se ponajviše može zahvaliti naporima vlada da ulažu u taj segment učinkovitosti. "Hrvatska ima dobre zakonske okvire za provedbu energetske učinkovitosti, ali je problem u njihovoj provedbi", kaže Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Ukoliko nastavi ovim tempom, Hrvatska će teško postići zacrtane ciljeve do 2020. godine, što je boljka koja muči i EU. Problem u Ukrajini i opskrbe plinom iz Rusije natjerao je EU da ipak poveća dinamiku provedbe mjera energetske učinkovitosti.U IEA procjenuju da će globalno tržište energetske učinkovitosti u budućnosti samo rasti, a posebno se to odnosi na sektor transporta u kojem se očekuje 60 posto ukupnih ulaganja u tehnologije za postizanje učinkovitosti u budućnosti, ili 2,8 tisuća milijardi dolara do 2020. 

Komentirajte prvi

New Report

Close