EU kreće sa strožim testiranjima vodovoda

Autor: Marta Duić , 23. listopad 2018. u 21:59
Biljana Borzan/D. Jaramaz/PIXSELL

Uvode se novi načini mjerenja čistoće vode i proširuje se lista ispitivanja kemikalija.

Europski parlament je na zasjedanju u Strasbourgu izglasao izmjene EU direktive o pitkoj vodi koje imaju za cilj čišću i sigurniju pitku vodu dostupnu svima.

Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane.

 

250 tisuća

građana Hrvatske nema pristup pitkoj vodi iz javnog vodovoda

Nova direktiva postrožuje i maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija te industrijskih kiselina i spojeva. Uz to, pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode. Upozoreno je i na sve veći problem mikroplastike u kontekstu pitke vode.

Naime, istraživanja su pokazala da je mikroplastika prisutna u oko 2/3 uzoraka vode iz vodovoda u europskim zemljama. Ipak, cjelovitih podataka za sve države članice nema, a mjerenja se vrše stihijski. EU parlamentarka Biljana Borzan je, u suradnji s kolegama iz svoje političke grupe, obvezala Europsku komisiju da izradi metodologiju za mjerenje prisutnosti mikroplastike u vodi.

"S obzirom na to da u Hrvatskoj u 21. stoljeću skoro 250.000 građana nema pristup pitkoj vodi iz vodovoda, podržala sam da se državama članicama uvede obveza pružanja te usluge, a ne samo preporuka. Na kraju krajeva, na raspolaganju su nam značajna sredstva iz EU fondova upravo za tu svrhu", veli Borzan.

Komentirajte prvi

New Report

Close