EU fešta: Izostale donacije, troškovi rastu preko 5,2 mil. kuna?

Autor: Darko Markušić , 24. svibanj 2013. u 19:21
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

U Vladi su razočarani skromnim odazivom hrvatskih tvrtki na javni poziv potencijalnim donatorima za proslavu obilježavanja svečanosti ulaska u EU.

U Vladi su razočarani skromnim odazivom hrvatskih tvrtki na javni poziv potencijalnim donatorima za proslavu obilježavanja svečanosti hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Kako neslužbeno doznajemo, u kabinetu premijera Zorana Milanovića to tumače time što tvrtke očito nisu tu priliku prepoznale kao mogućnost vlastite promocije, ali su istodobno svi shvatili da je ova Vlada drugačija od prethodnih i da doniranje roba i usluga ne osigurava nikakve dodatne pogodnosti ili protuusluge, kao što je to ranije bio slučaj.

Iz činjenice da je odaziv tvrtki sponzora puno skromniji od očekivanog, a o čemu je pisao Poslovni dnevnik u petak, jasno je da će najvjerojatnije i troškovi predviđeni proračunom za proslavu ulaska u EU nadmašiti 5,2 milijuna kuna. Ipak Tomislav Saucha, predstojnik premijerovog kabineta i šef organizacijske radne skupine za pripremu proslave ulaska u EU nas unatoč kratkim rokovima uvjerava da će sve "biti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi".

Međutim, unatoč dosadašnjem fijasku potrage za sponzorima, u Vladi se ipak i dalje nadaju da će novi vizualni identitet hrvatskog ulaska u EU moći dodatno promovirati na, primjerice, torbama ili plakatima po ulicama i očekuju donacije tvrtki proizvođača tih proizvoda ili marketinških agencija.

Komentari (7)
Pogledajte sve


Pokušaji da uđemo u EU traju više od 20 godina. Zemlja je u krizi. Kome je do slavlja?

Onima koji ce si naci poslove, i s tim clanstvom ce konacno otici sto dalje od ove zemlje… lol. To je kratkorocno, dugorocno je druga prica. Imam jednog frenda koji samo ceka 1.7. i ide raditi van gdje god nema papira vise, nije izbirljiv oko posla.

Pokušaji da uđemo u EU traju više od 20 godina. Zemlja je u krizi. Kome je do slavlja?

EU fešta ?

Šta se tu ima slaviti ?

Ulazak Gusaka u Maglu ?

To je za plakati .


Magla će se razići guske će ostati!!

Bolje proslaviti prvi dolazak “trojke” u ZG!

Kako ova Vlada nema veze sa stvarnošću, evo jedan prijedlog: Hrvatska će se nakon ulaska u EU morati više bojatei “trojke” (članovi MMF, ECB i Komisije EU)koja će nakon primanja u članstvo početi hodočastiti i u Hrvatsku.

Naime, sa 44 mlrd eura duga za koji nema novaca čak niti za kamate Hvatska će uskoro morati zatražiti reprogramiranje vanjskog duga. Kako će tada već biti članica EU, MMF više kod toga neće biti sam.

Glavni problem: “trojka” se često pokazuje “žešća” od samog MMF-a koji će vjerojatno samo pripremiti teren (reforma statističke službe, evidencija prikupljanja i trošenja poreza itd.) kako se to pokazalo u Grčkoj. Slovenija ne želi – “trojku” jer bi joj ona nametnula mnogo strože uvjete i daleko veće zahtjeve glede reformi gospodarstva.

A onda dolaze pregovori s trojkom na temu koliki dio duga od tih 44 milijarde dolara Hrvatska može servisirati a koliki ne. Što će biti s ostatkom? Ciparsko rješenje, naravno. Na pritisak Njemačke i Wolfanga Schaublea već se priprema sistem po kojem se kod spašavanja banaka prvo uključuju kreditori, dioničari i vlasnici “junior bonds” (obveznice bez osiguranja). Dakle prvo će oni u skoroj budućnosti podnijeti gubitke. Tek nakon njih dolazi na red državna pomoć t.j. novac poreznih obveznika.

Sjetimo se, kod Cipra su ostatak duga za koji je MMF rekao da ga Cipar ne može servisirati rvisirati (7,5 milijardi eura) namaknuli građani porezom na depozite preko 100.000 eura (uobičajena visina garancije na depozte u EU).

Koliki je iznos duga koji Hrvatska ne može servisirati ostaje da se vidi – ionako ćemo to uskoro (i) službeno čuti. A onda dolaze “haircuts”, “striženje” depozita za iznos duga koji se ne može servisrati nakon što se, naravno, “ostrižu” dioničari, depoziti, neosigurane obveznice … riječju, klasika.

Dakle, prava proslava trebala bi se održati uoči prvog dolaska “trojke” u Zagreb jer će tek tada krenuti prave reforme, gospdarstvo će se najzad pokrenuti pa ćemo svi uskoro živjeti bolje.

New Report

Close