Eto zašto Radman misli da ne mora podnijeti ostavku

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2013. u 12:02
Goran Radman, ravnatelj HRT-a. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U razgovoru za Večernji list šef HRT-a o svom hotelu na Bohinju i imovinskoj kartici.

Ravnatelj HRT-a Goran Radman u razgovoru za Večernji list odbacio je sve razloge za podnošenje ostavke koje je naveo Nadzorni odbor HRT-a, jer ih smatra neosnovanima. U Razgovoru je među ostalim ustvrdio da mu Željko Rogošić, za kojeg se pisalo da ga je Radman zaposlio u nacionalnoj televizijskoj kući, nije kum.

"Nisam ga zaposlio na HRT-u niti sam pogodovao njegovu izboru na mjesto glavnog urednika. Kao uvjerljivo kvalificiranu osobu odabrao ga je ravnatelj programa HRT-a i meni predložio na listi 17 glavnih urednika koji su trebali činiti njegov urednički tim. Nijedna od afera na koje aludirate nije bila stvarna afera. Sve su one bile izmišljene ili namjerno preuveličane, a potom orkestrirane u funkciji denunciranja ili obezvrjeđivanja mene kao osobe ili funkcije glavnog ravnatelja HRT-a.", kaže Radman. Ravnatelj HRT-a otkriva i da je podnio tužbu protiv zaključaka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, jer smatra da nije državni činovnik te stoga nije iamo obvezu podnošenja imovinske kartice.

"Smatram da bi konačno prihvaćanje njihova tumačenja zakona moglo prouzrokovati ozbiljne probleme HRT-u i Republici Hrvatskoj. HRT nije i ne smije biti državna televizija, glavni ravnatelj i druga tijela državni dužnosnici, a zaposlenici, samim time i naši novinari, ne smiju biti državni činovnici.

Na pitanje o tome zašto u kartici, koju je ipak na kraju predao, ne navodi hotel na Bohinju, Radman odgovara:

"Nisam vlasnik nikakvog hotela. U trenutku kad sam s tim u vezi dobio upit novinara, obratio sam se Povjerenstvu i zatražio tumačenje. Po dobivanju tumačenja prijavio sam u kartici i imovinu koju imam izvan Hrvatske. Kome bi drugome trebalo više odgovarati nego meni da na početku mandata prijavim svu imovinu koju sam stekao prije dolaska na HRT? Pokušava se insinuirati da nešto krijem premda je to odavno javno raspoloživ podatak. Suvlasničku tvrtku u Sloveniji isključio sam službeno iz bilo kakvih poslova s HRT-om onoga trenutka kada sam došao na HRT i to je još otad vidljiv dokument na web-u HRT-a. Nisam propustom prijavljivanja u kartici, po meni, učinio ništa što bi moglo nanijeti štetu HRT-u, nego isključivo meni osobno. Mislim da se tu radi o svjesno javno predimenzioniranoj temi čije bi rješavanje trebalo prepustiti normiranoj proceduri."

Naavodi da je hotel u vlasništvu tvrtke čiji je suvlasnik, no u toj tvrtki nema nikakve izvršne ovlasti. Radmanu nije bilo drago objašnjavati na koji način je došao u vlasništvo hotela, kojeg je kupio od SDP-a.

"Zašto mislite da je to javnosti važno? Radi se o mojoj imovini. Imovini koju sam stekao na legalan način puno prije dolaska na ovo mjesto".

Večernji list: Zbog toga što ste hotel kupili od SDP-a i što nikada nije razjašnjeno pod kojim okolnostima se to dogodilo.

"Zbog toga postoje zakoni i oni koji nadziru zakonitost. Pored toga, ne vidim razloga da to bude predmet javnog interesa."

Večernji list: Pitam jer ste hotel kupili od SDP-a i s obzirom na insinuaciju da ste na funkciju došli uz potpore predsjednika države i premijera.

"Kako vi to dovodite u vezu? Ako sam nešto kupio, onda sam to i platio. To se dogodilo davno i bez sudjelovanja ljudi koje spominjete. A mene je za glavnog ravnatelja HRT-a izabrao Hrvatski sabor znatno većim brojem glasova od vladine koalicije…Zašto bi meni SDP nešto dugovao ili bilo što pogodovao ako sam ja od njega nešto legalno kupio? Zar vam to nije proturječno u biti? Ako postoji sumnja da se pri tome radilo nešto nelegalno, neka nadležni organi to provjere, rado ću s njima surađivati umjesto baviti se ovim nagađanjima. Mogu samo javno reći da se radilo o legalnom postupku i da to nije ni na koji način povezano s mojim izborom. Još jednom, to se dogodilo davno."

Radman je govorio i o restrukturiranju HRT-a s kojeg će morati otići između 600 i 700 ljudi. u iduće dvoje do tri godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Radman zna da mu je vijek trajanja dok je kukuriku na vlasti.
Sve ostalo je nebitno što on misli.

New Report

Close