Etična banka kupuje 20 posto udjela u GoGreenu

Autor: Bernard Ivezić , 21. kolovoz 2017. u 14:03
Investicija u najveći hrvatski poljoprivredni klaster teška 2,5 milijuna kuna/FOTOLIA, Davor Puklavec/PIXSELL

Nije to samo ulaganje koje će pomoći GoGreenu da bude profitabilan, već i pomoć agraru i turizmu, kaže Goran Jeras, pokretač Zadruge.

Prva hrvatska etična banka, odnosno Zadruga za etično financiranje koja tek pretendira da postane punokrvna banka sukladna regulativi HNB-a, mada joj je prvi pokušaj propao, u procesu je investicije 2,5 milijuna kuna u najveći hrvatski poljoprivredni klaster GoGreen, doznaje Poslovni dnevnik.

Zadruga će time postati suvlasnik 20 posto udjela u GoGreenu, odnosno tvrtki GoGreen Tržnice, pravnoj osobi preko koje poljoprivredni klaster posluje. Alan Slapar, osnivač GoGreena kaže da su dio novca već primili te da su s njim započeli radove na prvoj pametnoj tržnici u Hrvatskoj. "Prva investicija je u tržnicu u Novom Zagrebu gdje sa 600 tisuća kuna podižemo mesnicu za svježe i suhomesnate proizvode, pekaru, izuzetno raskošnu ribarnicu gdje će od jeseni biti prvi hrvatski drive-in za domaće poljoprivredne proizvode, svježe salate, smoothije i neke druge hrvatske zdrave delicije", kaže Slapar. Goran Jeras, pokretač Zadruge za etično financiranje kaže da investiciju u GoGreen, koja trenutačno prolazi kroz sva ključna tijela unutar Zadruge, vidi kao višestruko dobar projekt za svoje članove.

 

600 tisuća

kn dio je već uplaćenog novca kojeg ulažu u tržnicu u Novom Zagrebu

 "Ne govorimo samo o investiciji koja će pomoći GoGreenu da bude profitabilan, već i o ulogu koji će, a to je najvažnije, pomoći hrvatskoj poljoprivredi i turizmu", naglašava Jeras. Osnivač Zadruge za etično financiranje navodi da među više od 1300 svojih članova imaju mnogo njih koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ugostiteljstvom te turizmom. Navodi da je podrška projektu koji radi na kreiranju kritičnog volumena poljoprivrednih proizvoda važan korak u podizanju profitabilnosti domaćih malih poljoprivrednih proizvođača. "Kroz ovu se investiciju podupire i hrvatske ugostitelje i općenito turizam, gdje također imamo članove, jer se kroz kvalitetne sirovine za njihovu gastro ponudu ujedno podiže i kvaliteta njihove ukupne ponude", pojašnjava Jeras.

Dodaje da im investicija u GoGreen nije prva. Dosad su, navodi Jeras, povezali dosta članova koji su uspjeli realizirati dva milijuna eura investicija. "Kroz našu podršku neki su članovi pronašli čak i IT tvrtke u koje su ulagali, a uspjeli smo prikupiti i dva milijuna kuna kapitala za ulaganje u ruralni razvoj kroz LAG-ove", kaže Jeras.  Alan Slapar kaže da ulazak Zadruge u vlasničku strukturu vidi i kao mogućnost da u budućnosti etična banka djelom poprimi i ulogu prve hrvatske agro-banke. Posebno je to zanimljivo kad se zna da bi to bio prvi slučaj gdje se takva banka stvara na realnim tržišnim okolnostima, a ne političkim planovima. Jeras kaže da im je financiranje malih poljoprivrednih proizvođača u planu te da će jednim djelom imati upravo tu ulogu agro-banke. Pojašnjava da su trenutačno u fazi prikupljanja kapitala kako bi zadovoljili uvjete HNB-a i mogli osnovati Etičnu banku.

 

750 članova

trenutno ima poljoprivredni klaster GoGreen

 "Od Skupštine Zadruge dobili smo mandat nastaviti proces licenciranja. Razmatraju se mnoge opcije, čak i preuzimanje neke od postojećih kreditnih institucija, jer mi se čini da u posljednjih 19 godina HNB nije dao licenciju za ni jednu novu banku, ali o tome tijela Zadruge još nisu odlučivala tako da to ne mogu podrobnije komentirati", kaže Jeras. Slapar kaže da je ulazak Zadruge za etično financiranje tek prvi korak u vlasničkom preslagivanju u GoGreenu. Trenutno je on jedini vlasnik GoGreen Tržnice, a to bi se trebalo promijeniti do rujna kad očekuje da će Zadruga ući s udjelom od 20 posto.  "Idući korak je da do kraja godine 49% vlasništva GoGreena preuzmu članovi našeg klastera, znači naši domaći proizvođači kako bi većinski udio držali upravo Zadruga i naši članovi", kaže Slapar.

Pojašnjava da s ulaskom Zaklade u vlasničku strukturu pravnu službu i računovodstvo za GoGreen prenose na Zakladu te dobivaju Upravni i Nadzorni odbor: "Želim pokazati da se transparentnim poslovanjem može uspjeti u Hrvatskoj, ako imate dobro posložen poslovni model, što GoGreen ima." GoGreen ima 750 članova među kojima su OPG-ovi i drugi poljoprivredni proizvođači. Klaster je pred ljeto ugovorio distribuciju sa Studencem, ali i izvoz 30 tona aronije kupcu u Veliku Britaniju, a vodi i pregovore s kupcima u Švedskoj i Kini. Do kraja godine očekuje se da ugovoriti i suradnju o kontroli kvalitete s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.  

Komentirajte prvi

New Report

Close