Erste Group dobitnik Euromoney nagrade za najbolju banku u kategoriji korporativne odgovornosti

Autor: Objava za medije , 17. srpanj 2018. u 12:23
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Erste je isplatio preko 140 milijuna eura u kreditima poduzetnicima koji pokreću posao, obiteljima iz ruralnih krajeva i društvenim organizacijama.

Jedna od vodećih publikacija iz financijskog sektora – časopis Euromoney – proglasio je Erste Group Bank AG (Erste Group) “Najboljom bankom u kategoriji korporativne odgovornosti u srednjoj i istočnoj Europi” u sklopu svojih Nagrada za izvrsnost 2018. godine. Euromoney je odlikovao Erste Group zbog primjene programa društveno odgovornog bankarstva diljem regije. Takvo bankarstvo za cilj ima osnažiti i financirati društvena poduzeća te odgovoriti potrebama onih društvenih skupina u srednjoj i istočnoj Europi kojima banke inače ne pružaju usluge ili im ne pružaju usluge u dovoljnoj mjeri. “Erste je postao žila kucavica za mnoge stanovnike regije,“ ističe Euromoney te upućuje na “predanost zajednici’’ koja je i bila temelj za odabir Erste-a za ovu nagradu. Časopis naziva Erste Group “prvakom po pitanjima raznolikosti i inkluzije unutar vlastite organizacije, ali i među klijentima i zajednicom.”

“Izbor za nagradu časopisa Euromoney dobrodošlo je priznanje svom trudu koji smo uložili u razvoj društveno odgovornog bankarstva u srednjoj i istočnoj Europi,” rekao je Peter Surek, voditelj Odjela društvenog bankarstva Erste Groupa. “Naše razumijevanje društveno odgovornog bankarstva nije ograničeno na korporativnu društvenu odgovornost nego je ukorijenjeno u našu povijest od samog osnutka te uključuje integraciju tih nastojanja u naš širi fokus, kojemu je cilj poticanje napretka i poduzetništva u regiji.”

Od službenog začetka programa društveno odgovornog bankarstva 2016. godine, financirano je oko 2 tisuće poduzetnika koji pokreću posao te gotovo 400 neprofitnih i društvenih poduzetnika koji žele ostvariti društveni učinak. Grupa je, osim toga, kroz svoju podružnicu za mikrofinanciranje good.bee credit u Rumunjskoj isplatila gotovo 10 tisuća mikrokredita u ukupnom iznosu od 700 milijuna eura poljoprivrednicima iz ruralnih područja. Ta društveno odgovorna bankarska nastojanja rezultirala su otvaranjem 4 tisuće radnih mjesta diljem regije.

Erste Group surađuje i s drugim financijskim institucijama kako bi ponudila najbolje moguće uvjete za klijente socijalno odgovornog bankarstva. Nedavno su Europski investicijski fond (EIF) i svih sedam društava-kćeri Erste Groupa potpisali jamstveni sporazum o društvenom poduzetništvu radi financiranja društvenih organizacija unutar europskoga Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Jamstveni sporazum omogućuje mreži lokalnih banaka Erste Groupa financiranje putem kredita u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura za više od 500 društvenih organizacija.

Kao banka s jakim usmjerenjem prema poslovanju s građanima, s više od 16 milijuna klijenata na sedam tržišta SIE regije, Erste općenito podupire dugoročni razvoj i održivi rast unutar svoje regije kroz odobravanje kredita u iznosu većem od 60 milijuna eura građanima, poduzetnicima, tvrtkama i ustanovama iz javnog sektora.

Erste Group ne podupire samo razvoj u svojoj regiji nego prepoznaje i dobrobiti raznolikosti i inkluzije te aktivno podržava te principe, kako unutar svoje organizacije tako i unutar cijelog društva. Kako bi ostvarila takve ciljeve, Erste Group se među ostalim predano zauzima za povećanje udjela žena na rukovodećim pozicijama pa je stoga pokrenula program Erste žene u IT-u, kako bi ih potaknula na izbor karijere u IT sektoru. Nadalje, uvedeno je i fleksibilno radno vrijeme te opciju rada od kuće.

Nagrade za izvrsnost Euromoney

Odluke o dodjeli nagrada za izvrsnost donosi odbor časopisa Euromoney sastavljen od njegovih dugogodišnjih novinara na temelju detaljnih prijava koje podnose sudonici na tržištu te na temelju cjelogodišnjeg istraživanja o bankarskim tržištima i tržištima kapitala u regiji. Nagrade za izvrsnost obuhvaćaju globalne kategorije, nagrade za najbolje u svojoj klasi u svim regijama te najbolje banke u gotovo 100 zemalja diljem svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close