Erste banka donirala KBC-u Zagreb uređaj vrijedan 200 tisuća kuna

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2016. u 13:37
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Donacijom vrijednosti nešto veće od 200 tisuća kuna zamijenit će se do sada korišteni uređaj i metoda, a koji su prema današnjim znanstvenim i stručnim dosezima postali zastarjeli.

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) donirala je Kliničkom bolničkom centru Zagreb (KBC Zagreb) novi uređaj za pretragu praćenja kimerizma, pretragu neophodnu nakon transplantacije ili presađivanja koštane srži, odnosno krvotvornih matičnih stanica.

Riječ je o metodi liječenja kojom se bolesne stanice krvi zamjenjuju zdravima, a koja se u Hrvatskoj jedino provodi u Odjelu za tipizaciju tkiva, Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb. Donacijom vrijednosti nešto veće od 200 tisuća kuna zamijenit će se do sada korišteni uređaj i metoda, a koji su prema današnjim znanstvenim i stručnim dosezima postali zastarjeli.

Nova metodologija omogućit će otkrivanje već i samo nekoliko bolesnih stanica u krvotoku bolesnika te, kroz ranu dijagnostiku povrata bolesti i pravodobno uvođenje terapijskih postupaka, pridonijeti povećanju uspješnosti liječenja nakon transplantacije koštane srži.

"Ovom vrijednom donacijom Erste banka pripomogla je unapređenju dijagnostike na KBC-a Zagreb, a ono što ovoj donaciji daje dodatnu vrijednost jest činjenica da je Odjel za tipizaciju tkiva Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC-a Zagreb jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se provodi dijagnostika praćenja kimerizma," naglasio je uz zahvalu za donaciju v.d. sanacijskog upravitelja KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić

Komentirajte prvi

New Report

Close