Ericsson NT prva žrtva ukrajinsko-ruske krize

Autor: Tomislav Pili , 30. travanj 2014. u 12:17
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle/ Boris Šćitar/PIXSELL

Vodećem hrvatskom izvozniku prihodi od prodaje na istoku pali su za 67 posto.

Slabije od očekivanja, ali još nije zabrinjavajuće – ocjena je analitičara na kvartalne rezultate Ericsson Nikole Tesle (ENT) koji pokazuju snažan pad dobiti i izvoznih prihoda.Kako stoji u izvješću za prvo tromjesečje objavljenom u utorak, ukupni prihodi od prodaje smanjeni su na godišnjoj razini za pet posto, na 315,4 milijuna kuna ponajviše zbog podbačaja prodaje na ostalim izvoznim tržištima.

Ti su prihodi (bez Ericssonova tržišta) smanjeni za 47 posto, na 60 milijuna kuna, a unutar tog segmenta najviše je podbacilo tržište Zajednice neovisnih država, tradicionalno jedno od najlukrativnijih tržišta za kompaniju.Pad prodaje od 67 posto na tržištu ZND-a, na malo manje od 20 milijuna kuna, pripisuje se političkoj i gospodarskoj nesigurnosti zbog čega je došlo do usporavanja i odgađanja investicija u infrastrukturu tamošnjih operatera. Ipak, u tijeku su prodajne aktivnosti i dogovori vezani uz modernizaciju mobilnih mreža s nekoliko ključnih kupaca, navodi se u Ericssonovom izvješću.Ništa bolji rezultati nisu ostvareni ni u regiji (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) gdje Nikola Tesla bilježi smanjenje prihoda za 22 posto na 40,3 milijuna kuna.

"Sasvim je sigurno da politička i gospodarska neizvjesnost utječe na investicijski ciklus operatera. Očekujemo nove investicije u daljnja proširenja mobilnih i fiksnih mreža", tvrde u ENT-u komentirajući rezultate s tog tržišta. Situaciju koliko-toliko spašava blagi, 6-postotni rast prodaje na Ericssonovom tržištu od gotovo 150 milijuna kuna te snažan skok prodaje na domaćem tržištu od 37 posto na 106,3 milijuna kuna. Tu je uspješno završena nadogradnja Vipnetovog IMS sustava, a u tijeku je širenje i modernizacija mobilne telekom mreže, uključujući četvrtu generaciju mobilnih mreža (LTE).  Poslovna suradnja s Hrvatskim Telekomom (T-HT) nastavljena je u području strateške migracije na "all IP" okruženje te na drugim projektima, navodi se u izvješću. Sukladno rezultatima, bruto dobit ENT-a oslabila je za 14 posto na 56,2 milijuna kuna, ali je neto dobit srezana za 30 posto na 34 milijuna kuna. Uslijed smanjenja bruto marže operativna dobit oslabila je 26 posto na  31,1 milijun kuna.

Unatoč ne baš ružičastim rezultatima, predsjednica Uprave Gordana Kovačević naglasila je kako je kompanija, unatoč trenutačnom tržišnom okruženju, nastavila "solidno poslovati i u prvom tromjesečju ove godine". Objava Ericssonovih rezultata ponukala je analitičare Erste banke na objavu kratke analize u kojoj tvrde da su rezultati slabiji od njihovih očekivanja. Tako analitičar Davor Špoljar, osvrćući se na podatak o rastu domaće prodaje kaže kako je to bilo i očekivano, s obzirom na intenzivirana kapitalna izdvajanja hrvatskih operatera, posebice Vipneta. Međutim, ističe Špoljar, nedavno najavljena posebna frekvencijska pristojba telekomima mogla bi dovesti do mnogo opreznije investicijske politike telekom-operatera u narednom razdoblju iako još nema indicija da operateri namjeravaju rezati investicijske planove. Na kraju analize koja preporuča prikupljanje ENT-ovih dionica Špoljar kaže kako će rezultati za drugi kvartal pokazati da li treba ići u reviziju prognoza.

Na sličnom tragu razmišljaju i ostali analitičari tržišta kapitala koji u neslužbenom razgovoru kažu kako ENT-ovi rezultati, kako god na prvi pogled loše izgledali, ništa ne pokazuju za nastavak godine. To je tek prvo tromjesečje, kaže jedan sudionik tržišta kapitala, i za davanje nekih zaključaka treba pričekati barem kraj polugodišta. Da ENT-u ne treba prerano suditi pokazuje i izostanak reakcije na Zagrebačkoj burzi, dodaje sugovornik Poslovnog dnevnika. Ericssonova dionica u utorak je bilo najtrgovanije izdanje, s preko 1,3 milijuna kuna prometa oko 15 sati s vrlo blagim padom cijene od 0,2 posto na 1617,50 kuna. Ipak, treba priznati kako je trenutno glavni pokretač burzovnog trgovanja s tom dionicom dividenda od 320 kuna koja će biti isplaćena dioničarima koji 3. lipnja budu upisani kao vlasnici dionica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

to samo pokazuje koliko je ekonomski beznadna ideja da se potpuno odvojimo od istoka i funkcioniramo kao poslušni a gladni paž zapada.

za takvu koncepciju trebali bismo desetine regionalno jakih tvrtki koje se uspješno natječu na zapadnom tržištu, a mi tek imamo par lokalnih.

Gledam sinoć utakmicu Reala i Gvardiole a ono reklama GAZPROM-A dominira okolo cijelog stadiona. Kako Putin svih ponižava tog nema nigdje. Ne bi se čudio da to osvane i na finalu NBA-a.

New Report

Close