Enver Moralić kupuje šećeranu u Bijeljini

Autor: Božica Babić , 11. prosinac 2014. u 10:13
Moralić je navodno već uložio 2,6 mil. eura u tu šećeranu

Akvizicija ide preko Poljopr. zadruge Jankovci.

Enver Moralić kupuje Šećeranu Bijeljina preko Poljoprivredne zadruge Jankovci, koja je u njegovu portfelju.

Tu su vijest objavili mediji u BiH navodeći kako je upravitelj PZ Jankovaca Vlado Bekavac lokalnoj vlasti i predstavnicima šećerane u utorak predstavio plan ulaganja, a oni su zajamčili da će do kraja godine pripremiti dokumentaciju za provedbu preuzimanja. Navode i da će obveza novog vlasnika biti isplata svih dugova radnicima i dobavljačima te troškova remonta, što se  procjenjuje na 25-30 milijuna eura. Bekavac potvrđuje da je razgovarao o preuzimanju. Bio je to, tvrdi, "tek prvi susret, pa ostaje za vidjeti kakav će biti ishod jer situacija baš i nije jednostavna". Na izravan upit da mediji iz susjedstva iznose podatke o akviziciji uzvraća: "I ja sam čitao, ne znam otkud im".

Dodaje kako je to vjerojatno viđenje lokalne politike koja i te kako treba investicije. "Mi poduzetnici oprezniji smo, još nije vrijeme za iznošenje detalja", kaže Bekavac i upućuje na vlasnika, Envera Moralića, no on nam je jučer ostao nedostupan. Bijeljinska šećerana do 1990. bila je jedina u BiH s godišnjom proizvodnjom 40.000 t, što je pokrivalo 40% potreba lokalnog tržišta. Nakon što 15 godina nije radila prodaja je prvi put oglašena 2006. U 2007. otvoren je stečaj, imovina je procijenjena na 43,5 mil. eura, dugovi su bili 4,86 mil. eura, a 182 radnika završila su na ulici.Prema pisanju banjalučkog portala "Capital" Moralić je investiravši 2,6 milijuna eura još 2010. pokrenuo proizvodnju u toj šećerani temeljem ugovora s tvrtkom Agrokop u vlasništvu Zorana Ćopića, koji je držao 51 posto.

Uskoro je Ćupić osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pranja novca koji navodno potječe od trgovine drogom, a vladajuća garnitura u Banjaluci po odluci suda uzela je Čupiću dionice i počela tražiti kupce. Portal je u prosincu 2013. objavio i Moralićevo pismo Vladi u Banjaluci. Ocijenio je nedopustivim da zbog presude Ćopiću trpi njegova investicija i podsjetio da je tužiteljstvo od Interpola dobilo potvrdu da je novac koji je uložio u šećeranu potpuno "čist." Upozorio ih je da će i pred institucijama EU tražiti zaštitu jer mu ne dopuštaju ulazak u šećeranu, a proizvodnju bi mogao pokrenuti u roku pola godine. I činjenica da je nekoliko investitora odustalo od kupnje utjecala je, čini se, da Moralić konačno može ući u Šećeranu. Navodno je već ugovorio plasman šećera u Tursku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close