Enterprise Investors ‘snima’ ulaganja u IT i industriju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2019. u 21:59
Michal Kedzia, Enterprise InvestorsG. S./PIXSELL

Partner u poljskom investicijskom fondu na konferenciji AmChama otkrio da im rastu ‘apetiti’ u Hrvatskoj.

Nakon što su lani u razmaku od svega tri mjeseca kupili hrvatsku pekarsku tvrtku Pan Pek te dalmatinski trgovački lanac Studenac, menadžeri poljskog Enterprise Investors fonda mogli bi se okušati i u ulaganju u druge sektore na hrvatskom tržištu. Otkrio je to jučer na konferenciji AmChama Michal Kedzia, partner u Enterprise Investorsu za Adria regiju, poručivši kako će se okrenuti traženju novih prilika izvan maloprodaje, a u tom smislu najviše ih, kaže, privlače IT branša te proizvodnja dijelova za autoindustriju.

“Regija i dalje bilježi pozitivne gospodarske pokazatelje uz solidne makroekonomske temelje za privlačenje investitora. Raspoloživi dohodak, a samim time i osobna potrošnja, nastaviti put konvergencije s razinom zapadne Europe. Ovdašnje su ekonomije mnogo zdravije no prije deset godina”, izjavio je Kedzia, no nije propustio napomenuti kako je manjak radne snage najveća prijetnja stabilnosti i održivosti poslovanja.

U panelu na konferenciji “Načini financiranja rasta hrvatskih poduzeća” Miljan Ždrale, voditelj poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu EBRD-a kazao je da ova regija konačno bilježi veću prisutnost private equity fondova, dok s druge strane nedostaje dovoljan broj malih i srednjih poduzeća adekvatnih za ulaganje.

Raiffeisenova ekonomistica Živković Matijević upozorila je, pak, na problem koji proizlazi iz činjenice da “svaka hrvatska vlada provodi politike malih koraka”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close