ENP korišten u 369 od 15.000 postupaka

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 06. studeni 2016. u 22:00
Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj

Usklađivanje s direktivom EU o korištenju kriterija ekonomski najpovoljnije ponude (ENP).

Ovih dana u saborsku proceduru trebao bi se uputiti Zakon o javnoj nabavi, a zbog usklađenja s direktivama EU najvažnija je izmjena vezana uz korištenje kriterija ekonomski najpovoljnije ponude (ENP) u odabiru najboljeg ponuditelja te kriterija poput onih zelene, inovativne, održive i socijalne nabave.

Tvrtka "Projekt jednako razvoj" provela je istraživanje kojim se provjeravala spremnost naručitelja u sustavu javne nabave na primjenu nove direktive, a obuhvatilo je oko 25 posto aktivnih javnih i sektorskih naručitelja, tj. 264 ispitanika. Od provedenih 15 tisuća postupaka nabave lani, kriterij ekonomski najpovoljnije ponude korišten je u samo 369 postupaka, kriterij zelene nabave u samo 29 postupaka javne nabave, dok se o inovativnoj, održivoj i socijalnoj nabavi još uvijek samo govori.  

U novom razdoblju naručitelje se dodatno potiče da veće značenje daju kriterijima kvalitete, pitanjima zaštite okoliša, društvenim značajkama ili inovacijama, a da pritom i dalje u obzir uzimaju i cijenu i troškove životnog ciklusa predmeta nabave. Direktive i predviđaju uvođenje europske jedinstvene dokumentacije, a Europska komisija predviđa da će ovakav pristup smanjiti administrativni teret tvrtkama za čak 80 posto. Vrijednost javne nabave u Hrvatskoj u 2015. godini iznosila 40,58 milijardi kuna, a njen udio u BDP-u iznosio velikih 12,14 posto. Javna nabava na razini EU smatra se jednim od ključnih instrumenata strategije Europa 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close