Energetski sektor ponovo pritisnuo proizvođačke cijene u EU; u Hrvatskoj pad cijena dvostruko snažniji od prosjeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2015. u 13:36
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Ako se izuzme energija, proizvođačke su cijene u EU u siječnju pale blagih 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Energetski sektor ponovo je u siječnju snažno pritisnuo proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji koje su u Hrvatskoj potonule dvostruko snažnije od Unijinog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U prvom ovogodišnjem mjesecu proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u 28 zemalja Europske unije potonule 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata smanjene 1,1 posto. To je njihov najsnažniji pad od kraja 2008., pokazuju podaci Eurostata.

Najviše su pale cijene u energetskom sektoru, za 4,8 posto, a blago su porasle samo cijene kapitalnih dobara, za 0,3 posto, i cijene trajnih potrošačkih dobara, za 0,2 posto.

Ako se izuzme energija, proizvođačke su cijene u EU u siječnju pale blagih 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Među zemljama EU-a najveći je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u siječnju na mjesečnoj razini zabilježila Nizozemska, za 3,6 posto, te Litva, za 3,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju pale 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene 1,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u siječnju kliznule 4,1 posto, nakon 2,6-postotnog pada u prosincu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Energetski sektor ponovo je prednjačio padom cijena za 14,1 posto u odnosu na isti mjesec lani. Najviše su pak porasle cijene kapitalnih dobara, za 0,8 posto, te cijene trajnih potrošačkih dobara, za 0,7 posto.

Ako se izuzme energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u siječnju 0,7 posto.

Sve su zemlje EU-a, uz izuzetak Luksemburga, zabilježile pad cijena u siječnju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je najveći pad zabilježen u Nizozemskoj, za 10,9 posto, te u Litvi, za 10,6 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda kliznule u siječnju 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prosincu 2014. smanjile su se 3,4 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Luksemburg je u siječnju zabilježio rast cijena na godišnjoj razini za 1,4 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u siječnju 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene 1,0 posto. Najviše su – za 3,2 posto – pale cijene u energetskom sektoru a najviše porasle cijene trajnih potrošačkih dobara, za 0,3 posto.

Ako se izuzme energetski sektor, cijene su pale 0,2 posto.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u siječnju 3,4 posto, nakon revidiranog 2,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Najviše su pale cijene u energetskom sektoru, za 10,2 posto. Ako se izuzme energija, cijene su kliznule 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close