Energetski projekti u Hrvatskoj ne prepoznaju EU fondove

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2017. u 21:59
Za revitalizaciju hrvatske energetske infrastrukture predviđeno 531,8 milijuna eura

Najvažniji nedostatak sustava je nedostatak jasnih prioriteta – ako imamo 11 prioriteta to je isto kao da nemamo ni jedan, piše portal energetika-net.com.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) u suradnji sa Zelenom akcijom analizirao je apsorpciju novca iz EU fondova za projekte obnovljivih izvora energije u periodu 2014.-2017., piše internetski portal energetika-net.com te zaključuje kako su rezultati su više nego razočaravajući.

Do kraja 2016. raspisano je natječaja za postizanje strateških ciljeva energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u vrijednosti 47 milijuna eura, no na njima je povučeno tek 9,4 milijuna eura. To je tek 2 posto od ukupno raspoloživog novca, jer potencijali su ogromni – ukupna predviđena sredstva u Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020" za revitalizaciju hrvatske energetske infrastrukture iznose 531,8 milijuna eura. Dakle, da podvučemo – proizlazi da je Hrvatska do sada iskoristila tek 2% raspoloživih EU sredstava!

Izvršna direktorica DOOR-a, Maja Božićević Vrhovčak objašnjava za portal energetika-net.com: "Namjera nam je bila analizirati iskorištenost sredstava namijenjenih energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, ali smo morali zahvatiti puno šire područje da bismo došli do konkretnih uvida. Većina poteškoća na koje nailazi naše područje nije izravno povezana s energetskom učinkovitošću i obnovljivim izvorima energije već s cijelim sustavom korištenja ESI sredstava. Smatramo da je najvažniji nedostatak sustava kojeg imamo nedostatak jasnih prioriteta – ako imamo 11 prioriteta to je isto kao da nemamo ni jedan!".  

Kao glavni problem nameće se pretpostavka da su ponuđena EU sredstva sama po sebi okosnica strategije razvoja, kao što je istaknuto u Partnerskom ugovoru između Vlade RH i EK gdje stoji da su ESI fondovi temelj hrvatske razvojne strategije, a ne alati u službi već pripremljenih planova u ostvarenju strateških ciljeva. Jer, ako Hrvatska nema pripremljenu strategiju ne može se ni očekivati da će povući značajna sredstva.

Od spomenutih 531,8 mil. eura ukupni iznosi investicija za revitalizaciju energetskog sektora u okviru sredstava iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." (OPKK) taksativno su: obnovljivi izvori energije – energija Sunca: 35 mil. eura, energija biomase 60 mil. eura, energetska učinkovitost javne infrastrukture 181,8 mil. eura, energetska učinkovitost stambenih zgrada 90 mil. eura, napredni distribucijski sustavi 20 mil. eura, visokoučinkovita kogeneracija i centralizirani toplinski sustavi 80 mil. eura, energetska učinkovitost i demonstracijski projekti u malim i srednjim poduzećima 20 mil. eura, okolišno prihvatljivi procesi i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima 20 mil. eura te energetska učinkovitost u velikim poduzećima 25 mil. eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close