Energetski certifikati srušili tržište oglasa nekretnina

Novogodišnja 'čestitka' ministrice Anke Mrak Taritaš zgrozila je agencije/V. Žganec-Rogulja/PIXSELL Novogodišnja 'čestitka' ministrice Anke Mrak Taritaš zgrozila je agencije/V. Žganec-Rogulja/PIXSELL

Novogodišnja 'čestitka' ministrice Anke Mrak Taritaš zgrozila je agencije.

Novogodišnja "čestitka" ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, kažnjavanje oglašavanja necertificiranih nekretnina, u četvrtak je i službeno konzumirana - na glavnom nekretninskom portalu Njuškalu broj oglasa sa prosječnih 145.000 istopio se na 60-ak tisuća, a u agencijama su i dalje ogorčeni novim pravilima kojima su trostruko više kazne predviđene za njih kao posrednike u prodaji, nego za vlasnike koji nisu ishodili certifikate.

"To je kao da Ivicu Todorića kažnjavate za prodaju pegla koje nisu energetski certificirane", ilustrira Marija Bojčić, direktorica splitske agencije Luxury Croatia, koja s odvjetnicima pokreće i osporavanje spornih zakonskih odredbi, koje su donesene bez konzultacija sa strukom, bez jasnih kriterija i bez pristojnog roka za provedbu. Upozorava i da državna uprava nije napravila dovoljno na promociji certificiranja, a posebice ne da to najprije pokaže na nekretninama u državnom vlasništvu.

No, u Ministarstvu graditeljstva ne odustaju od sankcija agencijama. Neke su agencije započele same preuzimati ishođenje certifikata, kako ne bi izgubile tržište, budući da je najveći dio nekretnina na tržištu ima obvezu certificiranja. I na portalima očekuju pad prihoda u prvom dijelu godine zbog novih pravila. Nije im jasno zašto se tom, u biti pozitivnom projektu nije prisupilo kao u slučaju fiskalizacije, postupnim uvođenjem segmenata tržišta, ili zašto se umjesto sankcija nije poseglo za poreznim stimulacijama onih koji imaju cerfitikat. 

Komentari (12)
 • KT1R2
  KT1R2 14:49 7.1.2014.

  još jedna u nizu državnih pljački maloga čovjeka, katastrofa smo od države, a nije ni čudo kad ovakve rugobe i neznalice propisuju i donose zakone

 • Damir2000
  Damir2000 14:34 5.1.2014.

  Certificiranje zgrada treba , ali ga ne treba primjenjivati retroaktivno.
  KUća is prošlog stoljeća koja se prodaje treba energetski certifikat ?!!! , a najvjerojatnije se treba srušiti i izgraditi novi objekt, pa to uopće NEMA SMISLA to je van svakog zdravog razuma.
  Većina državnih zgrada nije certificirana. EU preporučuje certifikaciju radi smanjenja troškova energenata. Pa ionako većina zgradu u EU nemaju , a i ne moraju imati energetski certifikat.
  S poštovanjem

 • miami
  miami 18:08 3.1.2014.

  Trebaš samo snimak prije drugog svjetskog rata …ili poslije do 1968…..da je
  kuća na njoj./građevinska/..ako to nemaš…onda trebaš projekat kuće / staro stanje/ i dati zahtjev za dobivanja uvjeta gradnje pri nadležnom uredu….ili
  se dogovoriš da to napravi kupac,/ pod tim uvjetima mu prodaš / ako to gruntovnica prihvati i napravi prijenos vlasništva na kupca….
  Onda si kupcu napravio oko 15.000 kuna troška u startu…..

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!