‘Energetska strategija dat će pouzdan okvir za buduće investicije’

Autor: Darko Bičak , 14. studeni 2018. u 21:59
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Velika stručna analiza predstavljena HUP-u.

Skup analitičkih podloga za izradu Strategije energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom do 2050., tzv. Zelena knjiga, predstavljena je ovog tjedna i Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zelena knjiga obuhvaća analitičke podloge u segmentima: sigurnosti opskrbe, energetske učinkovitosti, tržišta energije i cijena, integracije u jedinstveno tržište Europske unije, energetske tehnologije, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, prometa i dr. sa scenarijima razvoja za izradu Strategije. Prezentacija je organizirana u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Energetskim Institutom Hrvoje Požar. Ministarstvo je osnovalo Povjerenstvo za izradu nacrta prijedloga Strategije energetskog razvoja RH, a koje je unutar svog djelokruga rada izradilo smjernice i podloge za izradu nacrta prijedloga Strategije energetskog razvoja Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. te je napravilo analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru u našoj zemlji i EU s naglaskom na trenutno aktualne razvojne projekte i smjernice razvoja svih relevantnih dionika u Republici Hrvatskoj.

Kako je istaknula Marija Šutina, direktorica HUP- Udruge energetike, projektni zadatak realizirat će se u tri koraka: izradi analitičkih podloga (Zelena i Bijela knjiga), izrada nacrta prijedloga Strategije te izradi konačnog nacrta prijedloga Strategije.

 

3koraka

imat će proces donošenja nove Strategije energetskog razvoja RH

“Očekujemo kako će energetska strategija dati stabilan i pouzdan okvir za investicijske odluke energetskog sektora te ga podržati u ostvarivanju visokih zahtjeva koji proizlaze iz EU opredijeljena za čistu i zelenu energiju. Odgovornost u kreiranju budućeg energetskog sektora je velika jer će zacrtati naš gospodarski i društveni razvoj. Pred nama je važan zadatak usuglašavanja novih modela ako želimo konkurentnu cijenu energije i sigurnost opskrbe što smatramo da je strateški nacionalni cilj“, kazala je Šutina.

Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, pojasnio je da je ovo inicijalni nacrt analitičkih podloga koji će se dorađivati prema zadobivenim komentarima, a kako bi se finalizirale analitičke podloge koje prethode izradi 
Strategije.

Komentirajte prvi

New Report

Close