Energetska obnova s novcem EU donosi i kvalitetne cijene

Autor: Suzana Varošanec , 19. prosinac 2017. u 08:08
Za upravitelje višestambenih zgrada ministar Štromar najavljuje i radionice o povlačenju EU novca/Nikola Čutuk/PIXSELL

Očekuje se puno posla za male građevinske tvrtke koje će moći dobri platiti svoje radnike.

Kako bi potencijalni prijavitelji projekata iz javnog zgradarstva energetski obnovili svoje zgrade novcem EU koji je do kraja 2020. na raspolaganju za prihvatljive troškove u rasponu od 80.000 kuna do 40 milijuna kuna (ukupno 380 mil. kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj), Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će tijekom 2018. organizirati niz informativnih radionica.

Najavio je to na jučerašnjoj konferenciji potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, koji u prvi plan stavlja logičnu računicu: nakon energetske obnove zgrada, troškovi energenata bit će manji, pa bi nositelji te infrastrukturne investicije mogli razliku koristiti za poboljšanja komunalne infrastrukture u općinama i gradovima, uvjeta rada u vrtićima i podizanje razine svojih usluga.  Oko ovih se projekata očekuje jagma diljem cijele zemlje, tvrde poznavatelji.

Kako je to prilika za višekratne koristi, zbog velikog interesa za prijavu na trajni Poziv "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora', ovaj je skup okupio više od 300 predstavnika državne, regionalne i lokalne samouprave. Kako su izražene velike potrebe za energetskom obnovom Ministarstvo je najavilo konstantno informiranje o kriterijima i uvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi svi mogli energetski obnoviti sve svoje zgrade – sportske, znanstvene, obrazovne i kulturne ustanove te vjerske objekte.

"Ako će biti velika zainteresiranost, moći ćemo alocirati još i iz drugih programa sredstva u ovaj program", najavio je Štromar napominjući da je sufinanciranje iz fondova EU između 40 i 60%, a razliku financira investitor, ali i JLS-ovi mogu se javiti na Fond Ministarstva regionalnog razvoja preko kojeg će biti moguće dobiti i do 80% razlike financiranja. Ministrica Gabrijela Žalac očekuje do 15. siječnja u novom sustavu "e-Fondovi" elektronske prijave ovih projekata, za koje je spremna povećati alokaciju sredstava ukoliko bude značajan broj prijava.

Prema Štromar, koji zaključno navodi i da je cilj vratiti graditeljstvo na one grane koje su bile prije krize 2009., u sljedeće 4 godine bit će više od 5 milijardi kuna investicija u energetsku učinkovitost, od čega gotovo pola je novac EU.  To znači puno posla, posebno za male građevinske tvrtke koje će se moći ne samo javiti na natječaje u izgradnji i rekonstrukcijama, nego će moći dobiti kvalitetne cijene i dobro platiti svoje radnike. Novog posla će biti za nekoliko tisuća novih građevinaraca, no Štromar ističe da cilj nije samo popuniti ta radna mjesta s kvotama, nego i vratiti ljude koji su otišli iz Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close