Elektropromet nakon 2 godine nastavlja predstečajnu

Autor: Saša Paparella , 03. rujan 2015. u 22:01
Porezna uprava prihvatila je Ljubasov argument da su založene zgrade Elektroprometa vrijedne 12 milijuna eura

Dvije devastirane tvrtke s 95 milijuna kuna poreznog duga vratile se u postupak predstečajne nagodbe.

Nakon dvije godine, nastavljen je postupak predstečajne nagodbe tvrtki Jadran-produkt, Elektropromet i Auto centar Zagreb, redom povezanih s poduzetnikom Michaelom Ljubasom.  

Jadran- produkt je sa 69,2 milijuna kuna najveći porezni dužnik u RH, dok je Elektropromet sa 26,1 milijuna duga na 21. mjestu.  U sve tri tvrtke početkom 2013. otvoren je postupak predstečajne nagodbe, no prekinut je već u srpnju iste godine na zahtjev Porezne uprave Ministarstva financija. Poreznici su naime pokrenuli postupak utvrđivanja zlouporabe prava radi utvrđivanja proboja pravne osobnosti. U slučaju Elektroprometa sumnjalo se da su "u uvjetima nelikvidnosti poduzimane radnje koja bi za posljedicu imale oštećenje vjerovnika".

 Utvrđeno je da su Michael Ljubas, Zdravko Šutalo i pet povezanih tvrtki- među kojima je Jadran-produkt- "za vrijeme blokade žiro računa plaćali međusobna potraživanja te otuđivali nekretnine čija je vrijednost tek dijelom ili nikako uplaćivana na žiro račun Elektroprometa". U srpnju ove godine Porezna uprava obustavila je svoj postupak, uvaživši argument iz podnesenih žalbi kako je Ministarstvo financija osiguralo naplatu poreza uknjiživši se na nekretnine Elektroprometa vrijedne 12 milijuna eura.

Time je Elektroprometu i Jadran-produktu omogućen nastavak borbe za sklapanje predstečajne nagodbe kakvu je Auto shop Zagreb, čiji su dugovi znatno manji, već sklopio.  Te tri tvrtke zajedno zapošljavaju svega sedmero ljudi- Elektropromet petero, a Jadran-gradnja i Auto centar Zagreb po jednog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close