Ekspert za turizam: Za uspješnu sezonu ključna je dobra priprema

Autor: Davor Ivanov/VL , 15. travanj 2014. u 11:04
Georgios Drakopoulos

Stručnjak za turizam napominje kako su Hrvatska i Grčka svojevrsni konkurenti jer se djelomično poklapaju u uslugama koje nude i tržištu na koje ciljaju.

Na prvom međunarodnom kongresu 'Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism' ili 'Prema "zelenom" razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu' koji će se održati u Dubrovniku od 27. do 30 travnja, eksperti za turizam iz 18 zemalja iznijeti će svoja iskustva iz prakse poticanja razvoja poduzetništva te kreiranja novih tvrtki i radnih mjesta u turizmu.

Tema Kongresa obuhvaća niz pitanja od ključnog značenja za gospodarstvo i razvoj poduzetništva u turizmu, jednom od glavnih pokreta gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta.

Jedan od sudionika kongresa je i Georgios Drakopoulos, posebni savjetnik Glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda i savjetnik u Europskom gospodarskom i socijalnom vijeću.

– I Grčka i Hrvatska su zemlje čije se gospodarstvo uvelike oslanja na turizam, no grčki i hrvatski turizam trenutno su u različitim fazama razvoja, kaže Drakopoulos i dodaje kako turizam u Grčkoj ima dugu tradiciju, dok je Hrvatska ipak relativno novi igrač na tržištu.

Stručnjak za turizam napominje kako su Hrvatska i Grčka svojevrsni konkurenti jer se djelomično poklapaju u uslugama koje nude i tržištu na koje ciljaju. Ipak, napominje kako gosti iz Srednje Europe preferiraju destinacije u Hrvatskoj do koje mogu doći automobilom, dok turisti koji dolaze u Grčku uvelike ovise o zračnom transportu.

– Model upravljanja potražnjom u svojoj je srži različit. Isto se može reći i za ponudbenu stranu obzirom da Grčka, zbog svoje geografske raznolikosti ima širu ponudu, kaže Drakopoulos.

Ističe kako je nedavno zbog gospodarskih problema Grčka bila suočena s negativnim publicitetom što je rezultiralo padom potražnje u turizmu, no trenutne prognoze pokazuju kako će 2014. biti dobra godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close