‘Ekskurzije rezervirane za 30 agencija, a na tržištu stotine agencija koje to dobro rade’

Autor: Marija Crnjak , 25. studeni 2014. u 22:00
Zlatko Kukec, predsjednik UNPAH-a Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Neslužbeno doznajemo da se u UNPAH sprema ući dio nezadovoljnih članica UHPA-e, među kojima ima i većih agencija.

Udruga nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) zatražit će od Ministarastva obrazovanja i udruga školskih ravnatelja da pravilno informiraju sve škole o tome da školske ekskurzije mogu voditi sve turističke agencije u Hrvatskoj koje udovolje uvjetima naručitelja, a ne samo članice Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Potvrdio je to za Poslovni dnevnik Zlatko Kukec, predsjednik UNPAH-a, podsjetivši na to da je UHPA u sve škole poslala priručnik s popisom 30-ak agencija UHPA-inih specijalista za školska putovanja, uz preporuku da ih angažiraju. Iako u UHPA-i ističu da je riječ samo o preporukama, Kukec tvrdi da su neke škole preporuke shvatile kao obvezu, zbog čega su obvezu angažiranja UHPA-inih specijalista stavili i u vlastite pravilnike o poslovanju. 

“U Hrvatskoj posluje oko 900 turističkih agencija i mnoge od njih godinama rade školska putovanja uz visoke standarde poslovanja, a mnoge od njih nisu članice ni UHPA-e ni neke druge udruge. Kako smo se uvjerili na terenu, UHPA-in priručnik mnogi su shvatili kao obvezu, a pritom ih Ministarstvo obrazovanja nije informiralo o tome da je riječ samo o preporukama. Zbog toga su mnoge agencije ostale bez posla, uključujući i neke naše članice, koje su također specijalizirane za školska putovanja i imaju certifikat naše udruge. Na Skupštini udruge stoga smo dogovorili da ćemo tražiti da se navedene odredbe izbace iz školskih pravilnika”, pojasnio je Kukec.

Školske ekskurzije jedna su od tema koje bi, očekuje se, mogle utjecati na preslagivanje “snaga” između dviju strukovnih udruga, pogotovo nakon sukoba unutar UHPA-e koji su eskalirali isključenjem četiriju agencije iz UHPA-e. Inače, i UHPA i UNPAH nastali su početkom 90-ih, no UHPA-u su prilikom osnivanja činile velike agencije tada u državnom vlasništvu, koje su za članstvo trebale visoke garancije banaka i osiguranja, dok su se u članstvu UNPAH-a našle male obiteljske agencije. UHPA u svom sastavu danas ima 300-tinjak od ukupno oko 900 registriranih agencija, dok je u UNPAH-u 50 agencija. Iako dvije udruge imaju jednak status u procesima donošenja odluka i stručne rasprave, UHPA osim što je brojčano jača ujedno je članica europskog udruženja agencija (ECTAA). Kukec kaže da je i UNPAH nedavno pokrenuo pregovore za ulazak u ECTAA-u, a najavljuje i nove članice koje su ovih dana zatražile pristupanje udruzi. Također, neslužbeno doznajemo da se u UNPAH sprema ući dio nezadovoljnih članica UHPA-e, među kojima ima i većih agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close