“Ekonomsko vlasništvo gospodina Todorića ne postoji”

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2017. u 11:40
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Pravo stanje bit će poznato nakon prijave tražbina 10. lipnja te nakon što revizori izrade bilancu za 2016. godinu.

U intervjuu tjedna Hrvatskog radija potpredsjednica Vlade Martina Dalić govorila je o stanju u Agrokoru nakon što je objavljeno da je dug koncerna znatno veći nego što su pokazivala ranija financijska izvješća.

Dalić je naglasila da se u slučaju Agrokora ne mogu u ovako kratkom razdoblju dobiti konačni rezultati o slici stanja.

"Pravo stanje bit će poznato nakon prijave tražbina 10. lipnja te nakon što revizori izrade bilancu za 2016. godinu", rekla je.

Dodala je da će se nakon revizije vidjeti koji je realni odnos imovine i obveza.

"Taj odnos ukazat će na realnu vrijednost kompanije što će poslužiti kao temelj namirenja vjerovnika", rekla je Dalić.

Osvrćući se na optužbe o tome da Vlada štiti kriminal u Agrokoru, rekla je da aktivnosti koje Vlada svakog dana radi pokazuju da 'optužbe koje dolaze iz pojedinih dijelova političkog spektra u stvari služe za dnevnopolitičke svrhe'.

'Ova je Vlada zustavila gospodina Todorića u načinu poslovanja koji je doveo Agrokor pred stečaj. Zaustavili smo ga u zakonitom postupku koji je omogućio da se poslovanje nastavi za vrijeme dok se provodi restrukturiranje', poručila je Dalić.

Dodala je da je glavni zadatak Vlade u tom procesu jačanje institucija i zakonodavnog okvira. Pritom je naglasila da nitko nije rekao da DORH i druge institucije koje utvrđuju nepravilnosti i druge aktivnosti suprotne zakonu ne trebaju raditi svoj posao.

Na upit je li ranije znale za stanje u Agrokoru Dalić je naglasila da je riječ o privatnoj kompaniji koja je imala pozitivne ocjene rejting agencija.

'Imali smo privatnu kompaniju koja se zaduživala se na međunarodnim tržištima kapitala i bila praćena od rejting agencija. Ono što su međunarodne rejting agencije pokazivale i ono što su revizori potvrđivali nije ukazivalo na ovakve probleme. Izvještaji revizora bili su pozitivni do kraj siječnja nakon čega je agencija Moody's objavila tri izvještaja koja su pokazala da rizici u Agrokoru rastu', pojasnila je Dalić.

Kada je riječ o vlasničkoj poziciji Ivice Todorića, Dalić je rekla da sve funkcije vlasnika obavlja izvanredni povjerenik.

'U sudskome registru vlasništvo Agrokora ostalo je nepromijenjeno zbog toga što vlasništvo nije moguće oduzeti, ali ga je moguće ograničiti. Sama promjena formalno-pravnih podataka odgodit će se kada se namire vjerovnici. Ono što je danas sasvim jasno je da će u nagodbi doći do zamijene dugova za vlasništvo. Ako bi se na kraju procesa i u kojem minimalnom iznosu Todorić pojavio kao vlasnik to bi značilo da je zadnja lipa ovog duga u potpunosti naplaćena. Međutim, ono što stanje pokazuje jest da ekonomsko vlasništvo gospodina Todorića ne postoji', zaključila je Dalić u intervjuu za Hrvatski radio.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Vazda gazda.

Ovi iz Mosta kažu da je gazda samo marioneta. Ako to prevedemo na naški, znači li to da ne postoji samo jedan gazda ? Vrag će ga znati da li to mostovi samo mute predizborne vode ili nešto znaju. Poprilično su se izkompromitirali u dvije (gotovo identične) koalicije i izgubili poprilično svoje vjerodostojnosti.

treba dopuniti lex agrokor i blokirati svu gazdinu imovinu, kako onu u agrokoru, tako i privatnu, a i svih ostalih iz vrhuške agrokora!

bivšem gospodinu Gazdi je najbitnije da širom svijeta ima pohranjeno “intelektualno vlasništvo”, koje će vjetrojatno ostaviti u naslijeđe djeci, unucima, praunucima, čukununucima,……. tako da možemo računati na još nekoliko generacija “Intelektualaca” u obitelji Todorić

New Report

Close