Ekonomski institut Zagreb: Čeka nas produljenje recesije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2013. u 16:59
Thinkstock

Po podacima tog instituta, CEIZ indeks u prosincu je iznosio -0,082734.

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks u lanjskom je prosincu zabilježio smanjenje vrijednosti za 0,86 indeksnih bodova u odnosu na mjesec prije, što je peto uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti indeksa i sugerira da je hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje u prosincu u odnosu na studeni, ali i u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, objavio je danas Ekonomski institut Zagreb.

Po podacima tog instituta, CEIZ indeks u prosincu je iznosio -0,082734.

Pad mjesečne vrijednosti indeksa sugerira da je u posljednjem mjesecu 2012. godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na studeni, ali i u odnosu na treće tromjesečje 2012. godine, ističu iz Ekonomskog instituta.

"S obzirom na to da je CEIZ indeks zabilježio smanjenje vrijednosti u posljednja tri mjeseca prošle godine, može se očekivati pad desezonirane vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju 2012. Budući da se u trećem tromjesečju desezonirana vrijednost BDP-a tek blago i privremeno povećala (0,1 posto prema našim procjenama), smanjenje vrijednosti BDP-a u četvrtom tromjesečju istovremeno znači i produljenje recesije koja je započela u zadnjem tromjesečju 2011. godine", navode analitičari Instituta.

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu.

Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

S Instituta napominju kako je uporabna vrijednost CEIZ indeksa višestruka.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.

Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Uz to, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju s Ekonomskog instituta.

Komentirajte prvi

New Report

Close