Ekonomski institut: Ekonomska aktivnost ima stabilan uzlazni trend

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2015. u 08:31
Foto: Thinkstock

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb.

CEIZ indeks je u rujnu zabilježio vrlo blagi porast vrijednosti od 0,04 boda u odnosu na kolovoz, a 2,2 indeksna boda u odnosu na rujan prošle godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), čiji analitičari ističu da rast indeksa u trećem tromjesečju upućuje da je jačanje ekonomske aktivnosti poprimilo stabilan uzlazni trend. 

Kako se navodi u objavi EIZ-a, mjesečna dinamika kretanja indeksa upućuje na to da je usporeni rast s početka trećeg tromjesečja, CEIZ indeks kompenzirao bržim rastom u zadnjem mjesecu tromjesečja. 

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks je u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s drugim tromjesečjem, ostvario prosječni rast od 0,31 indeksnog boda, što je identično rezultatu ostvarenom u drugom tromjesečju 2015. godine, ističu iz EIZ-a.  

"Ostvarena vrijednost CEIZ indeksa u trećem tromjesečju 2015. upućuje na to da je jačanje ekonomske aktivnosti, koje se odvija od trećeg tromjesečja 2014., poprimilo stabilan uzlazni zamah. Stoga, na osnovi vrijednosti CEIZ indeksa možemo očekivati da će tromjesečna stopa promjene realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2015. biti pozitivna i slične veličine kao i stopa promjene BDP-a iz prethodnog tromjesečja. To ujedno znači i da se hrvatsko gospodarstvo uspješno oporavilo od dugogodišnje recesije, ali stope rasta koje trenutno ostvaruje i dalje su značajno manje od regionalnog prosjeka", zaključuju analitičari Instituta. 

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close