Ekonomski fakultet do 2014. neće smjeti upisivati studente

Autor: Bernard Ivezić , 04. siječanj 2012. u 22:00

Ako ministar Ž. Jovanović potvrdi preporuku Agencije najbogatiji fakultet u državi s proračunom od gotovo 200 milijuna kuna izgubio bi čak 70 posto godišnjeg prihoda

Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prijeti zabrana upisa studenata na sve dodiplomske studije do 2014. godine, doznaje Poslovni dnevnik. Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koja regulira tržište državnih i privatnih fakulteta u Hrvatskoj, u srijedu je objavila preporuku ministru Željku Jovanoviću da zabrani na dvije godine upis studenata na taj fakultet zbog neispunjavanja minimalnih uvjeta kvalitete izvođenja studijskih programa.

Jasmina Havranek, ravnateljica regulatora kaže da zagrebačka Ekonomija ima 80 studenata na jednog stalno zaposlenog nastavnika što je daleko izvan propisa. “Pravilnikom je određeno da taj odnos ne smije biti veći od 1:30, a na tom fakultetu, čak kada se ubroje i suradnici omjer iznosi 1:55 te stoga nismo mogli ići u smjeru izdavanja potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti”, kaže Havranek. Preporuku regulatora prije nego postane pravovaljana mora odobriti ministar. On je bio nedostupan na mobitel, a iz ministarstva nam na službeni upit nisu odgovorili. Sličnu smo reakciju zatekli i na Ekonomskom fakultetu. U dekanatu traje godišnji odmor, a profesori i suradnici na fakultetu pojašnjavaju da to ne mogu službeno komentirati. Ekonomski fakultet u Zagrebu po prihodima je najveća obrazovna institucija u Hrvatskoj. Prije šest godina Institut za javne financije procijenio je da je taj fakultet imao godišnji prihod od 123 milijuna kuna. Neslužbeno pak doznajemo da je lani on iznosio gotovo 200 milijuna kuna. Institut za javne financije ističe da je gotovo 70 posto od tog iznosa fakultet uprihodio od školarina pa bi ukidanje upisnih kvota moglo imati velike financijske posljedice na fakultet. Izvori s tržišta tumače da je drugo rješenje povećati broj profesora, ali za to će odobrenje morati dati ministarstvo koje bi to trebalo i platiti. Konkurencija je pak ovim potezom Agencije za visoko obrazovanje iznenađena, ali pozdravlja uvođenje reda na tržište. U Vernu su nam pojasnili da su i sami u procesu akreditacije pa stoga ne bi željeli komentirati rad Agencije. Duško Pavlović, ravnatelj Visoke poslovne škole Libertas kaže da su oni akreditaciju prošli sredinom prosinca.

“Mislim da jednaki kriteriji moraju vrijediti za sve pa ako je broj zaposlenih nastavnika mora biti 30 naprama jedan onda se svi zajedno toga moramo držati bez obzira jesmo li u državnom ili privatnom vlasništvu”, kaže Pavlović. Dodaje da je regulator posljednje dvije godine počeo intenzivno raditi na provjeri kvalitete institucija koje se bave visokim obrazovanjem i da je već bilo sličnih odluka kao u slučaju Ekonomskog fakulteta. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije ističe da je preporuka donijeta na temelju analize koju je provela stručna skupina u kojoj su, uz domaće stručnjake iz Rijeke i Osijeka, bili i profesori s Oxforda te s Freie Universitaeta iz Berlina. U regulatoru navode da je u prvom ciklusu reakreditacije koji su provodili tijekom akademske godine 2010./2011. analizirano 19 ekonomskih fakulteta i drugih visoko-obrazovnih institucija. Kod većine je utvrđeno da ne zadovoljavaju minimalne kriterije definirane zakonskim propisima. “Reakreditacija je do sada završena za deset takvih institucija od čega su tri dobile preporuku za produljenje dopusnice za rad, 2 institucije pismo očekivanja, 5 institucija pismo očekivanja sa zabranom upisa studenata i za 8 dislociranih studijskih programa je preporučena uskrata”, zaključuju u AZVO-u.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Glupost…sudjelovao sam u nekim razgovorima za posao. Studenti EFZG-a nisu se znanjem istakli pred ovima sa privatnih škola (što ne znači da nemaju kvalitetnih kadrova).
Ionako su bitni samo stručni ispiti i znanja koja se stiječu uz rad i nakon studija.

Poslodavci plaćaju samo za konkretne sposbnosti odnosno ono što znaš raditi, a ne ono što negdje piše da bi trebao znati raditi.
I nakon privatnih škola kao VSS dimploac bez problema možeš na stručno usavršavanje domaće i inozemno, ACCA, CPA, CFA i drugo.
Diploma faksa tek je inicijalna, prava znanja i titule stiječu se kasnije.

Povećajte upisne kvote na FARMACIJI I MEDICINI,/ smanjiti ćete vrijednost rada – plaće / ARHITEKTURI, STROJARSTVU- zatim par kvalitetnih škola za turističke djelatnike, / u unutrašnjosti zemlje/….
Ekonomisti kod nas- su bez posla…..na burzi rada – djece ko u priči !
Pojačajte izobrazbu ENGLESKOG JEZIKA od početka osnovne škole.

@jmicoud

istina da većina privatnih škola ne drži baš do kvalitete, ali nemoj ZŠEM gurati u tu skupinu. dvije najuglednije udruge/agencije za akreditiranje i rangiranje poslovnih škola u svijetu (AACSB i Eduniversal) su već nekoliko godina za redom ZŠEM proglasili najboljom poslovnom školom u Hrvatskoj, a i regiji, daleko ispred EFZG-a, dok neke od ovih drugih škola nisu ni uspjele doći na listu. štoviše, Eduniversal je neke smjerove diplomskog studija na ZŠEMu uvrstio među 100 najboljih na svijetu. po gotovo svim pokazateljima ZŠEM je ispred svih ostalih škola u Hrvatskoj po kvaliteti.

usput, to da ovaj potez ”jedino ide u prilog privatnom kapitalu i predstavlja početak kraja EFZG-a” je čista glupost. EFZG je imao 20 godina da se prilagodi novoj situaciji na tržištu, i nije napravio ništa (čak ni uz ”najveće prihode među fakultetima”). po meni, ukoliko se ovo dogodi, će to imati jedino pozitivan učinak na EFZG. situacija tamo je grozna, i ovo bi im dalo priliku da se restrukturiraju, podignu kvalitetu studija na jednu novu razinu, i uvedu Bolonju do kraja kako spada. to bi im dalo priliku za novi početak.

ovaj komentar da se na privatnim školama uči po modelu ”plati pa se rugaj” je apsurdan i smiješan, pogotovo nakon afere Index. interesantno je kako čak i nakon takvog skandala u kojem je razotkriveno da se već dugi niz godina kupuju ispiti po dobro uhodanom sistemu i praktički javnom cjeniku, a i nakon općepoznatih činjenica da se na EFZGu masovno prepisuje na skoro svakom ispitu, šalju se odgovori putem mobitela i slično, hrvatska javnost i dalje EFZG smatra automatski najboljim, jer je ”državna škola”, dok u svijetu najcjenjenije škole su one privatne (Harvard, Yale, Stanford i drugi u SAD-u, London Business School, HEC u Parizu itd.). I rest my case.

Trebali bi početi raditi 20140. godine. Ionako ništa koristi za državu od tih stručnjaka.

New Report

Close