Ekonomski analitičar: 'Zaboravite Njemačku ili Irsku, Hrvati će uskoro put Češke i Slovačke'

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Proces uvođenja eura izvršit će daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru, a tu treba biti oprezan i selektivan jer može doći do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora', upozorio je.

Već je neko vrijeme uvriježeno mišljenje kako Hrvati najčešće emigriraju u zemlje zapadne Europe poput Njemačke i Irske, a uvođenjem eura taj bi se trend mogao promijeniti, tvrde stručnjaci.

Prema tome bi nove destinacije "trbuhom za kruhom" mogle postati zemlje poput Češke i Slovačke.

Proces uvođenja eura izvršit će daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru, a tu treba biti oprezan i selektivan jer može doći do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora, upozorenje je to Željka Lovrinčevića, analitičara Ekonomskog instituta, piše Novi list.

Lovrinčević je iznio sažetu analizu gorućih ekonomskih problema u Hrvatskoj, ustvrdivši da se javne financije stabiliziraju jer na prihodovnoj strani imamo višak od pet milijardi uslijed porezne reforme, a da se rashodna rasteretila zbog smanjenja troška kamata na javni dug koji se zanavlja po nižim stopama, što ocjenjuje dobrim.

"Ipak, privatizacija, 'outsourcing' i reformski zahvati (osim porezne reforme) su zaustavljeni, a plaće brutalno smanjene pa bi nam se moglo desiti da nam destinacije za emigriranje postanu i Češka i Slovačka, i druge zemlje koje to nikad prije nisu bile. Proces uvođenja eura izvršit će daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru, a tu treba biti oprezan i selektivan jer može doći do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora", upozorio je. 

Nadodaje kako bi njegovo rješenje bilo uvođenje sezonskog sustava cijena što bi značilo da se počne uzimati u obzir da nam je treći kvartal gospodarski najjači, zbog turizma. To bi značilo da bi u tom razdoblju cijene bile nešto skuplje, a poskupjele bi i cestarine, kao i sezonske trošarine.

Nadalje, predlaže i poskupljenje sezonske vrste usluga, da cijena vode bude viša jer se tada više troši, a to uključuje i lokalne cijene, javna poduzeća, struju, sezonsko zapošljavanje, itd.

"Javni sektor treba tu raditi što i privatni, oporezovati više potražnju koja je neelastična, a to je turistička potražnja. Što se tiče sezonskog zapošljavanja, otvara se pitanje osmišljene selektivne imigracijske politike. "Baby boomeri"  idu u mirovinu, puno mladih odlazi pa nam fali ljudi za raditi, no tu dobro treba profilirati što nam treba. Potrebno je dakle ubrzati reforme u svim ministarstvima, posebice mirovinsku i zdravstvenu, a ne čekati na suglasje, jer to vodi unedogled. Ako se za sve traži kompromis, postavlja se pitanje što će nam vlada. Treba preuzeti rizik i donijeti odluku. Mnogo je neizvjesnosti na proračunu. Pitanje je koliko će trajati slučaj Agrokor, a tu su i međunarodni arbitražni sporovi. Potrebno je definirati strateške ciljeve bar do 2025., nedostaje nam jasna vizija, jasni gospodarski ciljevi", upozorio je, a piše Novi list.

Komentari (6)
 • razer
  razer 13:39 13.11.2017.

  kaufman


  Kvalitetni kadrovi u javnom sektoru??!
  Ovo je teški oksimoron, mora da ovog analitičara još uvijek nije popustilo od proslave Martinja.

  Ne, ovo je ozbiljno nas ekonomski model… zaduzuj se do limita, i samo mnozi stranacke uhljebe u drzavi. Uzas. Iseljavanje ne da ce se nastaviti, nego ce se ubrzati.

 • Black1
  Black1 12:52 13.11.2017.

  verdi


  joj moš misliti stručnjaka. je li on ikad bio u češkoj ? tamo naših ima već 20 godina koliko ti bog hoće.

  Nisam baš siguran. 2016. u HR ambasadi u Pragu su mi rekli 300 registriranih…… :)

  Mladi dođu radiit po 6 mjeseci - godinu dana max te koriste Prag kao odskočnu dasku u Njemačku, zapad općenito i gore Norveška, itd.

  Sve ljude koje sam upoznao, a da su “s naših krajeva” te rade i žive u Pragu duže vrijeme (10+ godina), došli su 90-ih godina…..

 • Black1
  Black1 12:35 13.11.2017.

  Radio sam i živio u Pragu točno 3 godine - 2014-2017.

  Mogu slobodno reći da samo to mogu stavit u CV i netko bi me trebao zaposlit na poziciju na kojoj treba izdržat….ne znam……da te lupaju kolcima po grbači 6 mjeseci u komadu bez hrane i pijače…..

  Sada sam u Njemačkoj i u Češku se vraćam kad ostatak svijeta sravnaju sa zemljom……ajde…barem Europu….

  Da se razumijemo, posao je bila najsvjetlija točka života u Pragu. S time sam stvarno bio zadovoljan.

  Ako mislite da znate kako je u Češkoj/Pragu temeljm 5 dana maturalca……..grdo se varate….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve