Ekonomiji neće presuditi Jovanović nego Sveučilište

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2012. u 17:55

Najveći problem najbogatijega fakulteta u državi nije ministar već stav Senata, ali bez podizanja kvalitete mogao bi izgubiti akreditaciju

Iako je u slučaju utvrđene zakonski nedostatne kvalitete studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu formalno na potezu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, najbogatiji fakultet u državi s proračunom od gotovo 200 milijuna kuna ipak ne mora strahovati od sankcija sve dok ih ne podupre i Senat Sveučilišta u Zagrebu, doznaje Poslovni dnevnik.

Zakonski raskorak
Izvor blizak Ministarstvu tvrdi da ono ima obvezu razmotriti preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te može uskratiti dozvolu za upis studenata fakultetu do 2014. godine, kako je preporučeno.Međutim, određivanje upisnih kvota, prema aktualnoj zakonskoj regulativi, u nadležnosti je Sveučilišta, što znači da samo ono ima pravo uvesti takvu sankciju zagrebačkoj Ekonomiji. Neslužbeno su nam to potvrdili i u Senatu Sveučilišta u Zagrebu. Tamo se zasad tek može doznati da će se o toj temi raspravljati vrlo brzo.Izvor iz visokoga školstva objašnjava da je upravo kontrola kvalitete studiranja bila razlog zašto se Ministarstvu željelo prepustiti određivanje upisnih kvota, što je Sveučilištu u Zagrebu bio jedan od najkontroverznijih prijedloga u neslavnom propalom “Fuchsovu paketu zakona o visokom obrazovanju”. Stručnjaci iz branše upozoravaju na to da je slučaj mnogo složeniji, jer AZVO i Ministarstvo imaju i mogućnost da fakultetima kažu da nisu prošli akreditaciju.

Bezvrijedna diploma
U tom slučaju diploma takvog fakulteta nije priznata, što znači ne samo da ne vrijedi izvan Hrvatske već ne vrijedi ni kod nas, osim ako je netko po vlastitoj odluci ne smatra relevantnom. To je scenarij u kojem bi se teoretski mogli naći budući studenti zagrebačke Ekonomije. Svi izvori ističu da se upravo to želi izbjeći. O tom problemu Ekonomskog fakulteta govori se od ljetos. Bivši ministar Radovan Fuchs najavljivao je da će uvažiti preporuke AZVO-a, dok se rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš pravdao da je pritisak studenata na taj fakultet velik.

Povukli zabranu

Dubrovačka Ekonomija sama reagirala
Ekonomski odjel Sveučilišta u Dubrovniku jedini je reagirao na ocjenu kvalitete AZVO-a te ishodio povlačenje zabrane upisa. Ivana Vrdoljak Raguž, pročelnica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, kaže da je njihov omjer profesora i studenata 1:18, ali na diplomskom studiju Ekonomije nisu imali dovoljan broj nastavnika s punim radnim vremenom. “Odmah smo to ispravili i osigurali kvalitetu studiranja”, zaključuje.




Komentirajte prvi

New Report

Close