Eko stožer: Projekt na Marišćini skup, neisplativ i ekocidan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 17:45
Ilustracija (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Predstavnici eko stožera naveli su da će projekt izgradnje centra Marišćina navodno stajati 87,9 milijuna eura.

Eko stožer Marišćina ocijenio je danas da je Županijski centar za gospodarenje otpadom skup, neisplativ i ekocidan.

Osim što će uložiti svoj novac u skup, neisplativ, tehnološki zastarjel i ekocidan projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, žitelji primorsko – goranske županije kupovat će vodu u bocama i skupo plaćati zbrinjavanje smeća, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kriznog eko stožera Marišćina koji djeluje pri udruzi Eko Kvarner – Ogranak Halubje.

Predstavnici eko stožera naveli su da će projekt izgradnje centra Marišćina navodno stajati 87,9 milijuna eura, a da se iz EU fondova očekuje oko 28 milijuna bespovratnih eura pod uvjetom da se projekt završi, pa da će građani projekt financirati s ukupno 60 milijuna eura.

Zabrinjava ih što komunalna društva još ne znaju konačnu cijenu zbrinjavanja otpada na Marišćini, odnosno pretpostavljaju da će se cijena zbrinjavanja jedne tone otpada kretati između 100 do 130 eura, a prema izjavama resornog ministra cijena se procjenjuje na 90 eura. Iz eko stožera su naveli da se na Marišćini planira obrada 100.000 tona otpada na godinu te da bi samo prerada smeća u postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO) stajala od 9 do 13 milijuna eura na godinu. Prema njihovoj analizi, cijena odvoza i zbrinjavanja otpada za kućanstva povećat će se pet puta.

S druge strane, uvođenjem ekološkog sustava odvajanja otpada Marišćina će ostati bez planirane količine smeća za obradu pa će promašeni projekt doživjeti financijski debakl koji će platiti građani, smatraju u eko stožeru te pitaju hoće li se tada smeće morati uvoziti. Na konferenciji je još rečeno da Rijeka s okolicom na godinu proizvede oko 70.000 tona smeća, a da se odvojeno prikupi tek malo više od četiri posto otpada koji se reciklira, dok se ostali otpad sada zatrpava na Marišćini, u blizini izvora pitke vode.

Taj otpad se sastoji od vrijednih sekundarnih sirovina, pa se suma bačenog novca penje i do 15 milijuna kuna na godinu, zaključila je Mirna Međimorec iz Kriznog eko stožera Marišćina dodavši da je to puno prosječnih hrvatskih plaća, obroka, izliječenih ljudi i spašenih života.

Komentirajte prvi

New Report

Close