Eko-muzej Pustinja Blaca na otoku Braču prvi hrvatski kandidat za Landscape Award

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2015. u 12:35
Foto: http://www.dalmacija.hr

Nominacija za ovu prestižnu nagradu zapravo je priznanje svima koji su u posljednja tri desetljeća vrijedno radili na očuvanju ovog prirodnog i kulturološkog fenomena, te prava potvrda da se i nadalje kreće dobrim putem.

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture u suradnji s Centrom za kulturu Brač prijavila je Eko-muzej Pustinja Blaca za Landscape Award – nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika. Nagradu dodjeljuje Vijeće Europe svake dvije godine projektima lokalnih udruga i organizacija koje Vijeće prepoznaje kao uzorne primjere u očuvanju i prezentaciji vrijednosti krajolika. Eko-muzej Pustinja Blaca prvi je hrvatski kandidat za tu prestižnu nagradu.

Nominacija za ovu prestižnu nagradu zapravo je priznanje svima koji su u posljednja tri desetljeća vrijedno radili na očuvanju ovog prirodnog i kulturološkog fenomena, te prava potvrda da se i nadalje kreće dobrim putem.

Pustinju (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Začetak pustinje bila je kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih svećenika. Uz strmu liticu vrijedni su pustinjaci dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Sačuvani inventar pustinje, današnjeg muzeja, uključuje i vrijednu astronomsku zbirku posljednjeg pustinjaka, don Nikole Miličevića, koji je umro 1963. godine. Posebnost ovog muzeja je i njegova izoliranost. Do Pustinje Blaca može se stići iz više smjerova, ali uvijek i samo pješice. Put kojim su stoljećima gazile mazge i konji i danas je jedina veza sa svijetom. Ideja o Pustinji Blaca kao eko-muzeju pojavila se nakon zamiranja svećeničke zadruge 1972. godine, kada je Općina Brač postala vlasnik većine zgrada i zemljišta. Osamdesetih godina 20. stoljeća izrađen je Projekt o revitalizaciji i namjeni spomenika kulture Pustinja Blaca i Prijedlog za osnivanje eko-muzeja 'Blaca'. Ideju je nastavila i županijska ustanova Centar za kulturu Brač koji od devedesetih upravlja muzejom. Kroz ostvarenje programa Eko muzej Pustinja Blaca  baštinit će  se najbolje vrijednosti življenja svećenika pustinjaka, od oživljavanja vjerskog i znanstvenog života preko revitalizacije poljoprivrede, pa do novih muzeoloških i turističkih programa i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u ovu sveobuhvatnu muzejsku priču.

Usprkos činjenici da je tijekom nekoliko desetljeća načinjeno iznimno puno u konzervatorsko restauratorskoj zaštiti Pustinje Blaca, još  nas više posla tek čeka. U središtu  smo velikog i zahtjevnog  projekta. Ove godine nastavljamo radove na obnovi muzejskih zgrada, restauraciji muzejskog fundusa i uređenju pristupnih puteva. Radi se o tehnički i sigurnosno iznimno zahtjevnim poslovima osobito kada se uzme u obzir da je do muzeja i samostana moguće doći samo pješačeći uskom kozjom stazom. Svi radovi odvijaju se u vrlo teškim uvjetima, sva potrebna mehanizacija rastavlja se na dijelove i prenosi do muzeja strmom stazom na rukama ili uz pomoć konja. Također, u muzeju nema električne energije, a za osnovne se potrebe koristi kišnica.

Centar za kulturu Brač , Splitsko-dalmatinska županija (Agencija za razvoj Splitsko dalmatinske županije) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavljaju s provođenjem Sporazuma o dodjeli tehničke pomoći kojim se ovom projektu osigurava potpora za financiranje iz fondova Europske unije. Do kraja godine očekuje se i izrada projektno tehničke dokumentacije kojom će se definirati svi potrebni radovi na obnovi muzejskih zgrada, te predložiti nova rješenja za uspostavu vodoopskrbnog i energetskog sustava, oživljavanje gospodarstva i korištenje obnovljivih izvora energije.

Program  Eko muzej Pustinja Blaca  veliku pažnju posvećuje vrednovanju svih povijesnih, umjetničkih i kulturnih sadržaja baštinjenih od blatačkih svećenika pustinjaka, razvijanju suvremene kulturno turističke ponude te osobito uključivanju lokalne zajednice u svim njegovim aspektima.

Poseban naglasak želimo staviti na zajednički doprinos mnogih koji su omogućili da se Pustinja Blaca sačuva do danas kao jedinstveni spomenički sklop u iznimno vrijednom krajoliku s izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima.  Veliku podršku te stručnu i financijsku potporu ovome projektu u kontinuitetu daju Splitsko dalmatinska-županija ( osnivač Centra za kulturu Brač) i Ministarstvo kulture RH, a u posljednjih nekoliko godina pridružili su im se i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i donatori. Osobito vrijedi istaknuti dugogodišnju izvrsnu suradnju Centra za kulturu Brač s Konzervatorskim odjelom u Splitu i njegovim pročelnikom Radoslavom Bužančićem te zamjenicom Vanjom Kovačić koja je i glavna konzervatorica čitavog projekta. Iznimna potpora revitalizaciji dolazi i od Općine Nerežišća na čijem se području nalazi Pustinja Blaca. Upravo je angažman zajednice, od lokalne vlasti do stanovništva otoka Brača, pridonio uspješnom očuvanju i interdisciplinarnom predstavljanju Pustinje Blaca kao važnog i prepoznatljivog mjesta na otoku, koje se može smatrati nositeljem identiteta prostora.

Duhovne, znanstvene, umjetničke, gospodarske i kulturne vrijednosti Pustinje predstavljaju prošlost koja svakako nalazi svoje mjesto i u Blacima sadašnjeg vremena. Uspomene na davno prošla vremena moguće je oživjeti jedino kroz očuvanje spomenutih vrijednosti i njihovo novo vrednovanje kroz život eko muzeja Blaca. Upravo kroz poštivanje izvornih principa blatačkog fenomena ona se mogu vjerodostojno afirmirati u svim svojim potencijalima u 21 stoljeću.

Komentirajte prvi

New Report

Close