EK zahtijeva izmjenu Zakona o privatizaciji Ine

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 08. prosinac 2016. u 22:00
Hrvatska se obvezala da će sporni dio Zakona promijeniti do kraja 2010./D. U./PIXSELL

Riječ je o proceduri povrede prava EU koju je Komisija pokrenula na traženje MOL-a.

Europska komisija zaprijetila je da će tužiti Hrvatsku Sudu Europske unije u Luksemburgu ako u roku od dva mjeseca ne promijeni Zakon o privatizaciji Ine tako da se ukloni pravo veta hrvatske države na prodaju dionica drugih dioničara Ine.

"Prema Zakonu o Ini iz 2002. državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom društvu, uključujući pravo na veto u slučaju odluka društva koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag. Posljedica toga je situacija da dioničari ne mogu utjecati na važne odluke društva razmjerno svojim udjelima, što može odvratiti potencijalne ulagače od ulaganja u INU. Komisija smatra da takve posebne ovlasti predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana koje se na temelju Ugovora o funkcioniranju EU-a ne može opravdati",  priopćila je Komisija. Riječ je o proceduri povrede prava Unije koju je Komisija pokrenula na traženje mađarskog MOL-a.

Mađari su se požalili Bruxellesu na to da Zakon o Ini nije promijenjen u članku koji se tiče zaštite interesa i sigurnosti RH, iako je tijekom pristupnih pregovora Hrvatska preuzela obvezu da će to promijeniti. Zatvarajući poglavlje o zaštiti tržišnog natjecanja, Hrvatska se obvezala da će to učiniti do kraja 2010., ali ni tada ni kasnije zakon o Ini nije mijenjan. "Iako je zaštita sigurnosti opskrbe energijom cilj kojim bi se mogla opravdati  ograničenja sloboda navedenih Ugovoru o funkcioniranju EU-a, čini se da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila prema zakonu o INI nadilazi ono što je nužno i proporcionalno za postizanje tog cilja. Hrvatska nadležna tijela obvezala su se da će zakon o INI uskladiti s pravom EU-a prije pristupanja EU-u, ali ga još uvijek nisu izmijenila, priopćila je jučer Komisija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close