EK se pita ima li Hrvatska strategiju

Ministri Gordan Maras, Željko Jovanović i Branko Grčić/A. Magzan/PIXSELL Ministri Gordan Maras, Željko Jovanović i Branko Grčić/A. Magzan/PIXSELL

Na konferenciji u organizaciji agencije BICRO koordinatorica Tania Friederichs uputila je kritike strategiji razvoja ove vlade.

Bez ulaganja u inovacije i nove proizvode, bez razvoja novih tehnologija nema konkurentnog gospodarstva i uspješnog poduzetništva, istaknuto je na konferenciji "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva", koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

U sklopu konferencije dodijeljeno je 15 milijuna kuna za 50 projekata iz BICRO programa provjere inovativnog koncepta. "Inovacije, razvoj novih tehnologija, transfer znanja su ključni za hvatanje priključka Hrvatske s jedinstvenim europskim tržištem i razvijenim zemljama Europe", kazao je na konferenciji potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Prilika i šansa za poticanje tehnološke razine i jačanje inovativnosti. to biti i EU fondovi, jer je njihov temeljni zadatak i prioritet dizanje konkurentnosti gospodarstva. U narednih nekoliko godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će direktno namijenjeno za jačanje inovativnih potencijala i razvoj novih ideja i proizvoda u području visokih tehnologija, naglasio je.

"Partnerski ugovor je ključ za pristup do 8,3 milijardi eura iz strukturnih fondova, a najvažnija je strategija Pametne specijalizacije", na konferenciji je rekla Tania Friederichs, koordinatorica Europske komisije za Hrvatsku u području istraživanja i razvoja. No, dodaje da ju je Komisija vratila Hrvatskoj na doradu i očekuje povratnu informaciju sredinom prosinca. "Govorimo o analizi nacionalnog gospodarstva i određivanju ciljeva u što ulagati kako bi Hrvatska mogla najefikasnije i održivo rasti u budućnosti, a od hrvatske vlade smo dobili podatke da se želite fokusirati na čak 13 industrija i još se raspitujete može li se popis još proširiti", kaže Friederichs. Hrvatska je, kako neslužbeno doznajemo, kao jednu od strateških industrija navela čak i vojnu industriju, dok u području energetike nije postavila ambiciozne ciljeve. 

Komentari (7)
 • marko.1
  marko.1 12:15 16.12.2013.

  Normalno da vlada ima strategiju, ovoliko gluposti niti djeca nebi bila u stanju napraviti. Strategija je da RH toliko stagnira, da nas Srbija pretekne i postane lider u regiji.

 • Lukica
  Lukica 11:44 12.12.2013.

  Koja komedija!? Sva ova trojica nikad nisu radila u realnom sektoru, pa kako oni jadni mogu išta napraviti…? Da tu sjede čelnici tri najveće kompanije iz realnog sektor onda bi čovjek nešto očekivao, ovako se može samo nasmijati…

 • Pero7
  Pero7 11:19 12.12.2013.

  IZBORI 2014.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!