EK pokrenula tužbu protiv Hrvatske zbog zakona o Ini

Autor: Marija Brnić , 13. srpanj 2017. u 22:00
Goran Marić i mađarski veleposlanik József Zoltán Magyar, Foto: PD

Ministar Marić kaže ‘pogrešno je govoriti o tužbi’.

Kako od prosinca Hrvatska nije ispunila zahtjev Bruxellesa i izmijenila zakon o privatizaciji Ine, jučer je Europska komisija odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a. Zahtjev da se izmijeni zakon o Ini jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, pokrenut je na inicijativu Mađarske, koja tim štiti interes najvećeg dioničara u Ini Mola, a poziva se na obvezu izmjene zakona koju je Hrvatska preuzela još 2010. u sklopu pristupnih pregovora. No, naoko zabrinjavajuću vijest jučer se među upućenima u slučaj Ine nije doživjelo zabrinjavajućom, prije svega jer se prava koja se Hrvatskoj osporava u praksi ne konzumira, budući da su dioničarskim ugovorom s Molom iz 2009. ona anulirana. Taj zakon izrađen je još 2002. a jamči Hrvatskoj posebne ovlasti, među ostalim pravo veta u slučaju odluka tvrtke koje se odnose na prodaju dionica i imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag.

Mol je u jeku pokretanja arbitražnih postupaka i osporavanja dioničarskog ugovora kojim je dobio veća upravljačka prava, ali i kalkulacija o mogućoj prodaji udjela u Ini, potražio dodatnu zaštitu preko Komisije. A u prosincu, kao i sada, Komisija je zauzela stav da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila zakonom o Ini nadilazi ono što je nužno za zaštitu sigurnosti opskrbe energijom i da je stoga neproporcionalno. Odluku Komisije ministar državne imovine Goran Marić vidi samo kao najavu tužbe. Za Poslovni dnevnik izjavio je i kako je pogrešno govoriti da je podnesena tužba Komisije protiv Hrvatske.

“To je odluka kojom je Europska komisija završila administrativni dio postupka. Hrvatska Vlada i Europska komisija su u stalnom kontaktu oko ovog pitanja i nastojat ćemo pronaći rješenje koje će biti u skladu sa zahtjevima pravne stečevine i pružiti dostatni zaštitni mehanizam hrvatskim nacionalnim interesima, bez potrebe podnošenja tužbe”, istaknuo je Marić, te dodao kako je pitanje izmjena Zakona o privatizaciji Ine vrlo kompleksno i njegovo rješavanje Vlada vezuje uz rješavanje ukupnih dioničkih odnosa u Ini i uz arbitražni postupak koji je u tijeku. Zanimljivo je i da se Goran Marić ovih dana susreo s veleposlanikom Mađarske Józsefom Zoltánom Magyarom. O sadržaju razgovora Marić je jučer bio suzdržan i nije iznosio detalje, tek je iskazao zadovoljstvo razgovorima koji su, kaže, potvrdili “zajedničke interese o pokretanju projekata koji bi mogli doprinijeti gospodarskom rastu i stabilnosti susjednih zemalja”. Ima li drugih projekata osim Ine u tim razgovorima, nije nam odgovorio. No, s Magyarom Mariću to nije prvi susret, već ga je u svom uredu primio u ožujku.     

Komentirajte prvi

New Report

Close